כיצד ניתן לנהל דיון בציבור רחב?

אחת הבעיות הניצבות בפני מי שרוצה לקדם חברה אזרחית, היא בעיית ניהול דיונים בחברה בת מיליוני חברים. דיון בציבור המונה מיליונים אינו תהליך קל. כל מי שהתנסה בדיון בו חברים יותר מארבעה מתדיינים, יודע עד כמה הדבר יכול להיות מתסכל. ולכן רבים טוענים כי דיון בקהילות המונות מיליונים, פשוט בליתי מתקבל על הדעת. אבל אם תשתתפו במספיק דיונים כאלו, תוכלו לזהות תופעה מעניינת שיכולה לשמש כלי לפתרון הבעיה.  ככל שמתארך הדיון, יותר ויותר אנשים נושרים מהדיון, ולבסוף נשארת קבוצה קטנה של אנשים שממשיכה לדון על הנושא יותר לעומק. אותן קבוצות קטנות, אם הן גם ניכנות ביכולת חקירה ויצירת ידע, יצאו אחר כך החוצה לקהל רחב יותר, ויציגו את המסקנות, לקבוצות הולכות ומתרחבות. ואם הן יפעלו בתבונה, יהיה לתוצר המסקנות שלהם השפעה על הציבור הרחב ביותר.

בטור הנוכחי אני מציע דרכים בהם ניתן לקדם דיונים כאלו, וליצור השפעה באמצעות תוצרי הדיון. את הפתרון שאני מציע, אני לוקח מתחום הפילוסופיה של הידיעה והמדע.

בעיות מורכבות ודיונים ציבוריים רחבים התקיימו בחברה האנושית במשך אלפי שנים. במהלך הדיונים הללו הלכו והתגבשו הסכמות חברתיות רחבות, סביב המסקנות של אותן קבוצות גרעין קטנות. קבוצות הגרעין הללו הפכו לאליטות לאחר שלמדו לעצב הסכמה ציבורית רחבה סביב תוצרי המסקנות שלהם. כהנים בתקופות שונות ובעמים שונים הצליחו לשכנע ציבורים שלמים כי האלילים שאליהם עבדו הכוהנים, הם האלוהים האמיתיים, המניעים את העולם, ואותם צריך הציבור לעבוד. כך גם עשתה הכנסיה במשך מאות שנים וכך גם המישוכ לעשות באוניברסיטאות של ימי הביניים (האוניברסיטאות בימי הבניים הוקמו על ידי הכנסיה כדי להקים ממשל פקידים משכיל). רבים מהדיונים שהתקיימו באוניברסיטאות היו ויכוחים אינסופיים, שהוכרעו יותר בכוח הפוליטיקה והרטוריקה, מאשר בכוח התבונה. רעיונות שלא תאמו את רצון הכנסיה, היו עלולים לעלות לבעלי הרעיון בביקור מהיר קצר ואחרון במוקד, בחסותה האדיבה של הכנסיה.

מאז ומעולם לא היו לשאלות הללו תשובות ברורות, אלא אם כן, בתהליכים חברתיים ורטוריים נוצרו הסכמות על "האמת המקובלת”. גם בימי הבניים, חכמי האוניברסיטאות, כמו קודמיהם, בימים עתיקים יותר, המשיכו לשאול את עצמם שאלות מטרידות, כמו "כמה מלאכים יכולים לעמוד על ראש סיכה" או "האם אלוהים יכול ליצור אבן שלא יוכל להרימה". היו גם שאלות רצינות יותר שהעסיקו את חכמי ימי הבניים, והם אף השתמשו בהנדסהאוקלידית ובאריטמטיקה כדי לנסות לענות עליהן, אבל רוב תוצרי שאלותיהם היה לריק.

רק בהמאה ה-17, הופיע זן חדש של הוגים, שהצליח להציב שאלות, וגם לפתור אותן, ובכך לייצר ידע שימושי. ידע שניתן היה ליישמו בטכנולוגיה פועלת. כך התחיל מנוע הקיטור, ואיתו התחילה המהפכה התעשיתית. האנשים הללו שיצרו את התשובות, נקראו אז "פילוסופים של הטבע" החל מאמצע המאה ה-19, נוהגים לכנות אותם "מדענים”.

מה היה המיוחד בדרכם של הפילוסופים של הטבע? אני מציע שהיו אלו שלושה רכיבים עיקריים, שלא היו קיימים אצל קודמיהם: דיון שיוויוני, דיון ביקורתי לאור עדויות ציבוריות, וכבוד הדדי.

נתחיל בתהליך הראשון שהבדיל את הפילוסופים של הטבע מתחריהם שישבו באוניברסיטאות (בתחילת המדע, הפילוספים של הטבע היו מחוץ ל"אקדמיה", ונחשבו בזויים, על ידי ה"אקדמיה" המהוגנת, שישבה באוניברסיטאות). ההבדל מתחיל בכך שהם דיברו אחד עם השני, לא אחד מעל השני. אם נבחן את הספרים של הפילוסופים שישבו באקדמיה, נראה שיש בהם מידה רבה של דיון, אך הדיון נערך בין הכותב של החיבור לבין עצמו. האב הרוחני של אותם אקדמאיים היה אפלטון, שנהג לכתוב “שיחות”, בין שתים עד ארבע דמויות שייצגו עמדות החולקות בסוגיה. אלא שבפועל לא היו אלו דעות שונות, לא הדרך בה הסופר רצה להציג את דעתו ודעת מתנגדיו. אפילו המדענים הראשונים כמו גלילאו השתמשו בשיטה הזאת כדי לשכנע (ראו לדוגמא את ספרו של גליליאו: שני מדעים חדשים).

ההבדל התחיל, עם היווצרותה של "החברה המלכותית של לונדון לשיפור ידיעת הטבע". בעוד שבחברות מקבילות של "הפילוסופים של הטבע" באיטליה ובצרפת, כתבו את הפילוסופים של הטבע את מחקריהם להנאתו של המלך ואורחיו, באנגליה איפשרה אדישותו של המלך צ'רלס השני, לכתוב את תוצרי המחקרים של הפילוסופים לשימושם של החוקרים עצמם ולא לשימוש המלך. כך התפתחה קהילת חוקרים שערכו ניסויים, התווכחה על תוצאותיהם ופירסמו את דיבריהם במגזינים שיוחדו במיוחד לכך. כאן לראשונה התפתח דיון שיוויני שאיפשר לכל אחד להביע את דעתו. כל אחד היה יכול לבחון את מסקנותיו של האחר, ולהציג פרשנות משלו לתוצרי הניסויים והתצפיות. הדיון היה אמיתי, ולא מבויים, כמו שהיה נהוג עד אז.

הסתמכות על תצפיות

השינוי השני, שהפילוסופים של הטבע לקחו על עצמם, להפסיק להסתמך רק על ניסויים ותצפיות מחשבתיות, ולבדוק את כל ממצאיהם באמצעות ניסויים ותצפיות אמיתיות. הפילוסופים של הטבע ערכו את הניסויים ואת התצפיות, כך שאחרים יוכלו לבדוק את נכונות ניסוייהם. בקהילה המלכותית של לונדון, נערכו כינוסים תכופים, שבהם החוקרים השונים הציגו את ניסוייהם ואת מסקנותיהם, ונערכו דיונים סוערים, על הפרשנות הנכונה לתוצאות.

כל מסקנה שאומצה על ידי הקהילה, שימשה נדבך לניסויי המשך, ואם ניסויי ההמשך לא נשאו פרי, הרי שגם המסקנה הראשונה שהתקבל בקונצנזוס קהילתי, נפלה יחד איתה.

כך בתהליך של חשיבה קהילתית, המבוססת על מראית עיניים, הלך והתפתח ידע קבוצתי אמין מאד. לאחר שהקבוצות הקטנות הללו הצליחו לגבש מסקנות משותפות, הלך ידע זה והופץ. הוא הופץ לתמידיהם, ובשלבים מאוחרים יותר גם לציבור הרחב.

כבוד וביקורתיות

והיה עוד אלמנט חשוב. כבוד. כיוון שהמחקר נערך על ידי קהילות, הרי שפגיעה בכבוד אחד החברים, יכלה לפרק את הקהילה. לכן המדענים הפכו מומחים בשימור כבוד כל חברי הקבוצה. גם אם נמתחה ביקורת על תוצאות הניסוי של אחד החברים, הביקורת נמתחה על מערך הניסוי עצמו, על אפשרות אחרת לפרשנות. לעולם, ובדגש על לעולם לא, על האדם החוקר עצמו. רוברט בויל, היה זה שהבין שללא שמירת כבוד החברים, הקהילה תתחיל להתפרק על ידי שינאה, תככנות ומריבות, והוא ביקש מחברי הבית, לנהוג כבוד אחד בשני. עד היום מדענים משמרים את התרבות הזאת. הם כמעט לעולם לא יתקפו בביקורתם מדען אחר. הם רק יציעו פרשנות אחרת למסקנותיו. הם יטענו שאולי משהו לא נערך כשורה בניסוי, ולא יטענו שהחוקר לא יודע לעשות ניסויים. מאחורי הגב, הם ימשיכו במאבקי הכוח, אך בכל מה שהם יכתבו, ויגידו אחד לשני, תמיד ישמר הכבוד ההדדי.

כך לאט לאט, על ידי קהילות חוקרות, הולכות וגדלות, הם יצרו ידע אמין מאד, שניתן לסמוך עליו בניהול חיינו.

יצירת קהילות חוקרות והשפעתן

השאלה הנשאלת היא אם כך, כיצד ניתן להעביר את התהליך המדעי לתהליך קבלת ההחלטות על ידי קהילות בנות מיליוני בני אדם, כיום?

אני טוען כי ניתן להקים קהילות כאלו גם כיום.

בדומה, לדרך שבה תמיד עוצב ידע, יש לעצב את תחילה את הידע בקהילות קטנות. יתכן שהדיון יסקרן ויתחולל בקרב ציבור רחב, אך מטבע הדברים, יהיו רק מעטים שתהיה להם היכולת והרצון להיכנס לעובי הקורה. אך בניגוד לעבר, יש לדאוג שהקבוצות הללו יהיו חופשיות, ביקורתיות ויסתמכו על ראיות, בבנית הפתרונות אותן הם מציעים. ככל שהידע שלהם ילך ויתבסס, הן תוכלנה לחשוף אותו לציבורים הולכים וגדלים, תוך דיון עם אותם ציבורי, וכך ליצבור השפעה הולכת וגדלה.

המועמדים הטבעיים להובלת קהילות חוקרות כאלו הם תלמידי מדעי החברה ומדעני החברה. אלו האנשים שנושאים ידע עמוק מספיק לטיפול בבעיות חברתיות. אך לא רק הם צריכים לדון בעניין. אליהם צריכים להצטרף חוקרים עצמאיים ואינטלקטואלים מחוץ לאקדמיה, כדי ליצור קהילה ביקורתית יותר ומאוזנת מבחינת השקפת העולם. אסור שהקהילות הללו יהיו מנותקות מהעשיה בחברה האזרחית. כמו שבביולוגיה, קהילות ביוטכנולוגיות מאזנות את החוקרים הביולוגים, כך קהיולת פרקטיקנטים של שינוי חברתי, צריכים לאזן את אנשי מדעי החברה. הקבוצות הללו אמורות בסוף ליצור שינוי חברתי, ולכן הקשר שלהם עם הפרקטינקטים חשוב.

כבר היום ניתן לראות שהתהליך הזה מתרחש. בוגרי תואר שני, דוקטורנטים ודוקטרים צעירים במדעי החברה והרוח, לוקחים חלק פעיל מאד בדיונים באינטרנט (אני מכיר, את הני זובידה, דובי קנניגסר , נדב פרץ, יואב רובין, אורי אמיתי, איתמר שיאון גיל גרינגרוז, יורם גת ואחרים). חלקם מעורבים בשינוי חברתי. הקהילות הללו יוכלו להוות בסיס למציאת פתרונות ציבוריים, ולשמש כמנוע לשינוי חברתי.

גדילת ההשפעה של קבוצות הידע

לאחר שיתגבשו מוקדי ידע, ויתגבשו הסכמות רחבות בתוך הקבוצות, יוכלו הקבוצות להתחיל לרכוש להן יותר ויותר חובבים. כדי לגדול, צריך הידע שיצרה הקבוצה להראות כפתרון טוב וסביר, בעיני קהלים "מבינים" רחבים. "מבינים" הם אנשים הנחשבים אוטוריטה בעיני חבריהם, ההדיוטות. קבוצות שיתגבשו רק מבעלי דיעה דומה, לא יצליחו לייצר ביקורת פנימית, ולכן הפתרון שהם יציעו, לא יאומץ על ידי "מבינים" שאינם מהדיעה הקרובה להם. כדי להצפילוסוף המדע - קרל פופרליח, צריכות הקבוצת כבר בשלבי הדיון הראשוניים לחפש בריפלוגתא שונים ככל הניתן. ידע שיתגבש בקבוצת הללו, בהן פועלים, אנשים מכלל קצוות הקשת הרעיונית, יפיקו לבסוף ידע שיתאים ל"מבינים" מקצוות רעיוניים רחבים מאד. מה גם, שהפילוסופיה של המדע, לפחות מבית מדרשו של קרל פופר, מראה שללא ביקרות יעילה, לא יכול לצמוח ידע טוב. כך שהחקירה הביקרותית שנערוך, שתשקף פתרון המקובל על כלל ברי הפלוגתא, יהווה כר ליצירת הסכמה רחב היותר אצל "מבינים" מכלל רחבי הקשת הפוליטית. ה"מבינים" הללו, לאחר שישתכנעו, יהוו את נקודת המפתח, לשינוי הדעות בכלל החברה (למידע נוסף בסעיף "שכנוע המבינים").

כדי להשפיע, יש צורך שהרעיונות הללו לא רק יתקיימו בחדרי הדיונים ובסלונים. הם צריכים להתקיים ולהשפיע בקבוצות ובאירגונים שיאמצו לעצמם את הפתרונות. ויובילו לשינוי אמיתי. כיום במדינת ישראל קיימים כנראה עשרות רבות, אם לא מאות אירגונים כאלו. אלא שלמיטב ידעתי, רבים מהם ממונים על ידי בעלי הון, המעוניינים לקדם אינטרסים כאלו ואחרים. כדי לשמר את האופן הדמוקרטי של האירגונים הללו, וכדי לשמר את ההשפעה האמיתית של הציבור, האירגונים הללו חייבים ללמוד לפעול על פי כללים של דמוקרטיה ישירה או דמוקרטיה השתתפותית. אחרת, אירגונים היררכים, שמנוהלים על ידי קבוצה קטנה, יושפעו מאד, מטבע הדברים מעוצמתם של בעלי ההון. אוליגרכית האירגונים, יקבלו סיוע כספי מבעלי ההון ויקדמו אג'נדות שאינן זוכות לתמיכה ציבורית אמיתית.

מניעת השפעת יתר של בעלי ההון

ישנם שני כלים להקטין את השפעה היחסית הגבוהה של בעלי ההון.

המחסום הראשון – השיטה עצמה

הכלי הראשון טמון בשיטה עצמה. כדי ליצור הסכמה רחבה בציבור, הדיון צריך להערך בכל של ושלב עם קשת רחבה מאד של דעות שדנות בינהם בצורה שיוויונית. אם לדוגמא, אחד ממכוני המחקר ינסה לקדם רעיון מסויים על ידי תשלום משכורת ודיון רק לחוקרים בעלי דיעה אחת, הרי שהידע שהם ייצרו לא יתאים לקהלי המבינים מדעות נוגדות, והידע שיצרו יחלחל בצורה איטית יותר בציבור, ויזכה להתנגדות רבה. ולכן גם אם בעלי הון ירצו לקדם רעיון מסויים, יהיה עליהם להבין שקבוצות דיון טובות ומשפיעות, יצרו רעיונות יותר רחבים אולי ממה שהתכוונו בעלי ההון. בעלי הון נבונים, יבינו שהרעיונות שהם מנסים לקדם, צריכים גם להתאים לציבור הרחב, כדי להתקבל.

שיטת דיון כזאת תחליש את היכולת של בעלי הון בעלי אינטרסים צרים, ויחזקו בעלי הון בעלי אינטרסים רחבים, המחפשים את טובת הציבור, ומוכנים להקשיב גם לדעות נוגדות. להערכתי, יש לא מעט בעלי הון כאלו.

בנוסף, כל השיטות הללו אינן דורשות כספים רבים. קבוצות דיון ניתן להתחיל בחינם מעל גבי גוגלגרופס. בלוגים, פורומים. את כל אלו ניתן להשיג חינם. מידע רב קיים כיום באינטרנט. וחלק גדול מהמחקר והחשיבה האזרחית יכול להתבצע על ידי מתנדבים. אם נקים מוקדי הדרכה שיסיעו לאזרחים להוביל קבוצות חשיבה והשפעה,נוכל לקדם בעלות אפסית, קהילות אזרחיות לחקירה וחשיבה.

המחסום השני – מחסום החקיקה

הכלי השני לצימצום השפעת כוחם של בעלי הון בעלי אינטרסים צרים הוא תהליך חקיקה טובעני יותר.

אם בוחנים את המצב בקליפורניה, ניתן לראות שלבעלי הון יש השפעה גדולה על קבלת חוק שהוצע בחקיקה אזרחית. שלב איסוף החתימות הוא השלב הראשון בו בעלי ההון יכולים להשפיע. כדי להעלות הצעת חוק לאישור הציבור, נדרשים הקליפורנים לעבור סף מסויים של חתימות. בעלי הון יכולים לשלם לאוספי חתימות, כדי שיאספו את מספר החתימות הדרוש. רוב הקליפורנים חותמים על ההצעות שמגישים להם, מבלי ללמוד עליהן מספיק, והדבר מאפשר לבעלי הון להעלות את החוק שלהם לאישור ציבורי בקלות יחסית. בשלב השני, בעלי הון משפיעים על אישור החוק דרך תקשורת ההמונים. הם יכולים לממן תשדירי פירסומת בעד או נגד החוקים המוצעים, ואם יש להם שליטה על אמצעי התקשות הם מסוגלים לעצב את השיח, כך שיתמוך בחקיקה. משרדי יח"צ גם הם כמובן יכולים להשפיע על תוצאות החקיקה.

לכן, במקום דרך החקיקה הזאת, אני מציע דרך חקיקה שתקשה על הון להשפיע, ותקל על קבלת רעיונות שהתקבלו בקונצנזוס ציבורי רחב, לעבור את שלבי החקיקה.

כדי להעביר חוק, יש לעבור שלוש הצעות חוק ציבוריות. כל חצי שנה תערך הצבעה על הצעת חוק, וכך תוך שנה, יכול החוק להיות מאושר בקריאה שלישית. לאחר חמש שנים יעבור החוק אישרור מחדש, וכך כל עשר שנים.constitution-referendum-1.JPG

מה ניתן להשיג באמצעות הליך חקיקה כזה? כדי להעביר חקיקה בהליך כזה, נדרשים בעלי ההון לשמור על דיון תומך במשך שנה. העלות של מימון פירסום כזה, וזמן טלויזה הדרוש לתמיכה רצופה, היא גדולה מאד. בנוסף, החוק ידרש להוכיח את עצמו במשך חמש שנים רצופות, כדי לזכות באישרור מחדש. שימור התמיכה הציבורית בחוק, למרות אי התאמתות, תעלה סכומים שכנראה שום בעל הון לא יוכל להרשות לעצמו.

לעומת זאת, קבוצות שייצרו קונצנזוס רחב, על ידי דיון ציבורי רחב יוכלו להעביר את ההחלטות ביתר קלות. כיוון שהם מגיעים להצעת החוק עם קונצנזוס רחב, ותמיכה ציבורית רחבה, יקל על מציעי החוק להעביר אותו. גם האישרור מחדש של החוק לאחר חמש שנים, יתבצע בקלות, אם אכן החוק יקדם את שביעות הרצון של האזרחים מהתנהלות המדינה.

יהיו כאלו שיגידו בצדק שתהליכי חקיקה כאול ידרשו שנים של עבודה. אני מסכים איתם, ולדעתי, טוב שכך יהיה העניין. כך נוכל לדעת שהחוק עבר מסננים רבים, לפני שהתקבל. אנשים רבים חשבו עליו והסכימו עליו.

יחד עם זאת, נקודות החולשה שאני מזהה במודל הזה, הוא השפעת תקשורת ההמונים על הדיון הציבורי. תקשורת זאת נשלטת על ידי קבוצות גורמי כוח מצומצמת מאד. הדיון בתקשורת ההמונים נוטה להתמקד ברעיון תזזתים (ספינים, באזים), ולא בדיונים עמוקים ורציניים. לאנשי יחסי הציבור, ולדמגוגיה יתרון במדיום זה. לכן, כדי שבאמת נוכל לראות שינוי באופי הדיון הציבורי, נצטרך להמתין להחלשותה המשמעותית של תקשורת ההמונים ולעליותו של האינטרנט ככלי דיון ציבורי. על פי קצב ההתפתחות הנוכחי, יום זה לא ירחק.

Facebook Comments

8 thoughts on “כיצד ניתן לנהל דיון בציבור רחב?

  1. דרומי

    אני חושב שאתה מאוד אופטימי באשר ליכולת של גורמים שונים בחברה – בעלי הון, אבל לא רק הם – להשפיע על הקבוצות האלה.
    ההנחה שרעיונות צרים ידחו על ידי הציבור ורעיונות רחבים יתקבלו היא הנחה מאוד בעייתית. הרעיונות שיתקבלו צריכים לענות על שני קריטריונים: הראשון הוא שהם יתאימו לשיח הנוכחי – לאו דווקא ישעתקו אותו, אבל כן יסתמכו על אלמנטים מרכזיים בו וימשיכו מגמות שמופיעות בו. השני הוא שהם ישווקו טוב – שיהיו להם מספיק דוברים מוכשרים שיוכלו לשווק אותם. את זה אפשר להשיג בכסף, אפשר להשיג בקונצנזוס אינטלקטואלי, אפשר להשיג בהרבה דרכים – שביניהן לבין 'טובת הציבור' אין בהכרח הרבה.

    Reply
  2. טל ירון

    הי נדב,

    אם אני מבין נכון, אתה טוען את הבעיות הבאות:

    1. כדי להתקבל, השיח צריך להתאים לשיח הנוכחי. מכן אפשר להסיק שעד שקבוצה תגבש את רעיונותיה, כבר ישתנה נושא השיחה.

    💡 קבוצה שתעסוק בנושאים כללים (למשל שיטת הכלכלה הראויה, או דרך ההתמודדות עם האתגרים שמציבים בפנינו הפלסטינים), תוכל להשתמש בארועים זמניים, כמיקרי בוחן לתיאוריות אותן הן בונות. כך הקבוצות יוכלו גם להשתלב בשיח הציבורי הרחב יותר.
    כשהייתי ב"שקוף", עוד בחור ואני הצענו לקיים ויקי-חדשות, שבו בעצם ננסה להסביר את החוקיות שמאחורי החדשות (אינטרסים, מאבקי כוחות וכיוב'). המציאות היא מיקרים פרטיים של חוקים גדולים יותר 🙂

    2. אמרת: "השני הוא שהם ישווקו טוב – שיהיו להם מספיק דוברים מוכשרים שיוכלו לשווק אותם"

    💡 כיוון שמדובר בציבור גדול מאד, אינני רואה עם זה בעיה. גם במאבק בין המלוכנים לדמוקרטים, וגם במאבק בין הקבוצות המחשבתיות השונות במאה ה-20, היו דוברים רהוטים לכל הצדדים.

    Reply
  3. טל ירון

    נדב,
    עוד דבר.
    מעבר לכך שאני טוען לתהליך כללי אפשרי. אני מציע לאלו מאיתנו שרוצים להשפיע, להשתמש בתהליך הזה של יצירת השפעה. הן ההיסטוריה של המדע, והן המודלים של הידיעה בהם אני משתמש, מראים כי תהליך חקירה משותף, יוצר תוצרי ידע המתאימים יותר למציאות, ומקובלים יותר. המדע הוא דוגמא טובה לכך. ויקיפדיה היא דוגמה טובה לכך, וגוגל היא דוגמה טובה לכך. כל ידע, שזכה לאמון רחב מאד באוכלוסיה, נוצר בצורה שתיארתי במאמר.

    אני מציע לנו (הבלוגרים וכל העוסקים בחברה), לאמץ לעצמנו את דרך החקירה הזאת, כדי שנוכל להשפיע.

    Reply
  4. דרומי

    א. כשאני אומר 'שיח', אני מתכוון למשהו הרבה יותר רחב מאשר 'נושא שיחה'. לפני 30 שנה, הטענה שהמגזר הציבורי הוא השיטה הטובה ביותר לעשות את רוב הדברים הייתה מובנת מאליה; היום (ויותר מכך, לפני שנתיים) הטענה הזו נשמעת אבסורדית.
    היכולת של קבוצה לקדם את הרעיונות שלה, שעוסקים בארגון המגזר הציבורי, שונים מאוד בין שתי התקופות.

    ב. הדיבור הרהוט כאן הוא שולי. הנגישות לציבור הרבה יותר חשובה. יכול לצמוח ב'מאבק סוציאליסטי' או בנערי הגבעות דובר רהוט ומשכנע מאוד; זה לא יעזור לו בחיים, כי הוא לא יגיע לדבר בצורה משכנעת במקומות שבהם ישמעו אותו (חדשות ערוץ 2). אם הוא יגיע לשם, זה רק כגימיק. (ובהקשר הזה אפשר להבין את הטענה הקודמת שלי – הוא גם ישמע כמי שמדבר שטויות, כי הנחות היסוד שלו שונות מאוד מאלו של המיינסטרים).

    ג. גוגל הוא דוגמא לכלי חקירה משותף? גוגל הוא דוגמא טובה לארגון של ידע? גוגל הוא דוגמא לתחרות על נגישות לציבור, וגם דוגמא טובה לשאלה מי זוכה בה. כדי להגיע לעמוד הראשון בגוגל עבור מילות חיפוש מבוקשות, אתה צריך או הרבה מאוד כסף, או הרבה מאוד קשרים והשפעה ברשת, או המון זמן פנוי. מי שאין לו את אחד משלושת המשאבים האלו – עדיף שלושתם – נידון להישאר בעמוד 10, ואף אחד לא יגיע אליו.

    Reply
  5. טל ירון

    הי נדב.

    א. החוקים שמאחורי התופעות אמורים להיות זהים בכל מקום, ובכל זמן. זאת הנחת היסוד המדעית (שאני יודע שמישום מה אינה מקובלת במדעי החברה).

    אני חייב להגיד לך שכשאני בוחן את ההתנהגות הכלכלית במאה ה-20, מתבהרים חוקים די קבועים. בארה"ב,בשנות ה-20 של המאה הקודמת, היתה התפתחות טכנולוגית מהירה, שהביאה לציפיות לרווחים מהירים ולתאוות רווחים גדולה מידי. לקראת הסוף הצליחו יחצ"נים לשכנע את הציבור להצטרף ל"חגיגה". זה היה הסימן לבואו של הסוף. כאשר הבועה התפוצצה ב-1929, המשק האמריקאי צלל מהר מאד. בשנות ה-30 היה זה הניו-דיל, עם הערכים הסוציאליסטים (משק מממשלתי), שהופעל. אותו דבר בדיוק קורה עכשיו.

    בשנות פריחה טכנולוגית, יש האצה כלכלית, ורצון "לקרוע את השמים" ולהתעשר. בתקופה הזאת רעינות כמו לסה-פר פורחים. רבים מבקשים שהממשלה תסיר מעליהם את המיסים ותאפשר להכל לצמוח. וכאשר חלה ההתרסקות, כולם מבקשים מהממשלה להתערב, ולהציל את כולם.

    אני חושב שפרספקטיבה לאוך זמן, צריכה להראות שבעיתות צמיחה, יש צורך ליצור בלמים טבעים (תקשורת ביזורית וביקורתית (עדיף!)), או פחות טבעית (מיסים פרוגרסיביים (פחות עדיף)). וכאשר יש משבר (שכנראה היה נמנע אם הינו מווסתים את הציפיות), יש יותר צורך בהתערבות ממשלתית כדי להציל אותנו מאי-תעסוקה ועוני. אין כאן סוציאליזם או קפיטליזם. יש כאן עניין של ללמוד כיצד המשק פועל לאורך עשרות שנים ואף מאות שנים, ואת השפעת הטכנולוגיה.

    כמו כן, כקבוצות חשיבה, עלינו לזהות את השפעת בעלי ההון, את הבעיותיות שבהתערבותם (וגם את היתרונות שבהתערבותם), ולדעת ליצור את האיזונים בתוך הציבור.

    אני טוען כי קבוצות חשיבה טובות, לא יקלעו ל"סוציאליזם" או "קפיטאליזם", אלא להבנה גדולה יותר של מורכבות התופעות החברתיות. וקבוצות כאלו שיזהו חוקיות, יוכלו להמשיך לתפקד בכל תקופה, כל עוד התיאוריות שלהן תואמות למציאות.

    ב. "הנגישות לציבור הרבה יותר חשובה." – כאן אני שוב מדבר על עידן מבוזר יותר, בו רוב התקשורת נעשית דרך האינטרנט. ציינתי בסוף המאמר, שעד שהתקשורת המבוזרת של האינטרנט לא תצמח, יהיה קשה ליצור את השינוי הדרוש.

    ג. גוגל דווקא התחיל כדוגמא טובה לחוכמת ההמונים. האלגוריתם שלהם, למיטב ידעתי, בדק כמה אתרים מקשרים לאתר מסויים. וככל שאתר מסויים קיבל יותר קישורים, כך הוא עלה בדירוג של גוגל.

    הבעיה התחילה כשבעלי ההון, הבינו את הכוח של גוגל, ושכרו אנשי מקצוע שישפרו את מיקום האתר של בעלי ההון בתוצאות של גוגל. מקדמי האתרים (SEO) הבינו את האלגוריתם של גוגל, וחיקו את חוכמת ההמונים.הם בעיקר עשו זאת על ידי יצירת אתרים פיקטיבים שהפנו לגוגל, או הפצה של קשרים של האתר בפורומים, הפצות ויראליות, החלפת קישורים, בחירת צמילים נכונות במטא-טאגס וכיוב',.
    אנשי גוגל זיהו את הבעיה, ומנסים להתמודד איתה.
    כיום הם הוסיפו שיפור, המבוסס על חוכמת ההמון, שנקרא googlewiki שבו הגולשים עצמם מדרגים את האתרים, כדי להתגבר על בעיית מקדמי האתרים.

    ועדיין עם כל הבעיות, האתר שלי מופיע בגוגל בין הראשונים, כאשר מחפשים "טל ירון", "פילוסופי". כמו כן, חלק לא מבוטל מהתעבורה לאתר שלי מגיע ממנועי חיפוש, המחפשים דברים מוזרים כמו "עובדי ויצמן", "מכון ויצמן" או כל מיני נושאים אחרים שעסקתי בהם. כך שחוכמת ההמונים עדיין עובדת 🙂

    Reply
  6. Itamar

    שלום טל,
    ברכות על הפוסט המושקע, הלוואי ויהיו עוד הרבה בלוגרים שמשקיעים כך.

    לגבי הפוסט –
    אחת הבעיות שעומדות כנגד במטרות שאתה (וגם אני) רוצה היא בעיית ה"פוסט מודרניזם", תנועה התוקפת את המשמעויות של "ידע" ו"נכונות הטענה" או את הרעיונות הכללים של לוגיקה וחיפוש אחר האמת. אם מה שחשוב לך זה קידום דיונים אינטלקטואלים אתה חייב לתקוף את הבעיה הזו. הרעיונות של הפוסט מודרניזם הם אחד הסימנים של ההדרדרות התרבותית הצפויה לנו. לאורך ההיסטוריה אפשר לראות דפוס של צמיחה ואז שקיעה : היתה צמיחה ביוון ואז שקיעה תרבותית באירופה, אחרי זה הגיע העליה עם מהפכת ההשכלה – עכשיו אנחנו בדרך למטה אם אנשים ישתכנעו ויקבלו את דרך הפוסט מודרניזם וישללו את הרעויות שהביאו לנו את ההשכלה והצמיחה הנוכחית.

    לגבי התגובה שלך על המשבר הכלכלי של 29 והמשבר הנוכחי -זה לא הנושא של הפוסט אבל פשוט הפריע לי מה שכתבת. אני ממש לא מסכים עם התיאורים שלך של הסיבות או הפיתרונות.

    על כמה עולה "תוכנית ההצלה" אפשר לקרוא כאן :
    http://consumerist.com/5101440/2008-bailout-costs-as-much-as-several-large-and–famous-government-projects-combined

    והסבר שונה משלך על הסיבות למשבר אפשר לקרוא כאן :
    http://www.anochi.com/index.php?option=com_content&task=view&id=692&Itemid=2

    (כן, אני יודע מה אתה חושב על "אנכי" אבל אתה גם מעודד שיח ציבורי, אז אין לך ברירה אלא לקרוא
    🙂 )

    Reply
  7. יונתן שחם

    טל, נראה לי שאתה טיפה מתעלם מהמציאות הרווחת במדעי החברה.
    במדעי החברה אין שום הסכמה על השיטה ויש עליה ויכוחים כל הזמן. בניגוד למדעים המדוייקים, רוב החיבורים במדעי החברה שמבקשים להציע מתודה לחקירה או לבסס פרדיגמה (בניגוד לחיבורים שמבקשים לחקור בתוך שיטה מסויימת, מה שקון היה מכנה 'מדע תקני') נפתחים בשלילה אגרסיבית מאוד של כל השיטות האחרות ובד"כ בהתקפות רבות לגופו של אדם. בפילוסופיה זה אפילו עוד יותר נפוץ. עשיתי מעבר מהיר על הספרייה שלי שרובה ספרים המבקשים להיות ספרי יסוד במדעי החברה, ב-18 ספרים ההתחלה היא שלילה של שיטות אחרות מיסודן.

    יתרונם הגדול ביותר של מדעני הטבע באותם שנים ולמשך מאות שנים לאחר מכן, היה שפע של זמן. רוב מוחלט מהחקירה שהם עשו היה לא-יישומי ולכן הם יכלו להקדיש הרבה מאוד מאמצים למדע בסיסי.
    לעומת זאת, אחת הסיבות שהדיון בעניינים חברתיים הוא מאוד שטחי הוא שבעניינים אלה צריך כל הזמן לפעול, ולכן קשה להעמיק. נראה, שהרעיון החזק ביותר של ניוטון, כוח המשיכה, לא היה בעל שום יישום טכנולוגי עד לתחילת הטיסות לחלל (את כל ההנדסה עד אז אפשר לעשות באמצעות ביסוס על תצפיות בשילוב ניסוי וטעייה).

    יש לציין את התופעה שהולכת ומתפתחת היום גם במדעי הטבע, של זניחת המחקר הבסיסי לטובת מחקר טכנולוגי, בגלל שיש הרבה יישומים מאוד רווחיים.

    דרך אגב, לא הייתי לוקח את הפילוסופיה המדעית של פופר לשום דבר. והוא למעשה אחד מאלה שהרבו להשתמש בטיעונים לגופו של אדם באופן לא פרופורציונאלי לחלוטין: למשל בספרו על החברה הפתוחה שבערך 90% ממנו הוא התקפו אישיות על אפלטון, הגל ומארקס.

    Reply
  8. טל ירון

    הי יונתן, טוב לשמוע ממך.
    מתנצל על הזמן שנדרש לי לענות. השבועיים האחרונים היו עבורי מאד עמוסים, ותשובה להסגותיך, דורשת יותר מעשר דקות כתיבה.

    טענת שההבדל הבסיסי בין מדעי החברה למדעי הטבע היא שבמדע החברה צריך כל הזמן לעשות, בעוד שלמדעי הטבע היה זמן ליצור מדע בסיסי.

    אומנם מדעני החברה הם במיקרים רבים פעילים חברתיים, ולכן יכולה להיווצר התחושה הזאת. אבל אם מסתכלים על ראשית המדע, אנו יכולים לראות תמונה הפוכה. במשך מאות שנים יכלו הסכולסטים (מדעי הרוח שלפני המהפכה המדעית), לעסוק בשאלות תיאוריות ללא הפרעה. זה היה המקצוע שלהם, ואף אחד לא דרש מהם לייצר דבר. אבל כאשר תותחי אבק השרפה הפילו את חומות קונסטנטינופול, האצילים הבינו שנגמר זמן המשחקים. הם חיפשו אנשים פרקטיים שידעו לשפר עבורם את התותחים ואת החומות. הציורים של מיכלאנג'לו, שהיה מראשוני המדענים, מראים את העיסוק שלו בכלי נשק ובחומות. גלילאו נדרש לשאלות מעשיות מאד, כמו כיצד להעלות מים לעיר הנמצאת גבוה מעל המים. העיסוק של גלילאו בשאלה הזאת, ושל ממשיכו מיכלאנג'לו, כמו גם של מדענים אחרים באותה תקופה, הוביל לגילוי כי יש ריק. העיסוק של בויל (חבר של ניוטון), בגזים ובדינמיקה שלהם הביא מהר מאד לפיתוח מנוע הקיטור, ששינה את פני העולם והכניס את העולם למהפכה התעשיתית. ניוטון פיתח את הטלסקופ, ובכך יצר כלי פרקטי. התיאוריות של ניוטון היה להבנתי מאד שימושיות, בחישוב מסות, אנרגיות קינטיות, מסלולי פגזים ועוד. היתה יכולה להיות להם נגיעה לעולם המעשי. כאשר פסטר גילה שהחיידיקם הם מגורמי המחלות, היתה לזה השפעה מידית על העולם המערבי כולו. החיסון שהוא יצר כמעט עבר ישירות מהעבדה לתעשיה הרחבה.

    אילו רצו מדני החברה גם להם היה זמן למחקר תיאורתי. מדעני החברה אינם נידרשים ליצר טכנולוגיה חברתית פועלת, בצורה מידית. אבל משום מה, אנו רואים אותם עסוקים בפעילות פוליטית במקום לשבת במכוני המחקר. אף אחד לא מכריח אותם לצאת לרחובות ולהוות סוכני שינוי.

    לכן, אני מעריך כי מדע בסיסי יכול היה להיות בשני המדעים והוא אינו הסיבה לכך שמדעי החברה אינם מצליחים לייצב פרדיגמה.

    אני מסכים איתך לחלוטין שהעדר מחקר בסיסי פוגע מאד במדע בכלל.

    לא קראתי את החברה הפתוחה של פופר. אני גם שמעתי שמבחינה אישית, הוא יכול היה להיות אדם מאד לא נעים, ואינני מתפלא שבספר, כמו החברה הפתוחה ואויביה, הוא משתמש בטיעונים אד-הומינם.
    לעומת זאת קראת מספריו האחרים (The Logic of scientific discovery, A world of propensities, Objective knowledge). אומנם מידי פעם הוא גולש לאד-הומינם, אבל באופן כללי הוא מנסח שם תורה שאין איש היכול להתכחש לה.

    פופר למעשה מפתח את העקרון של דיויד יום, שאין, ולא יכולה להיות אינדוקציה וודאית (וגם לא סיבה וודאית). את העקרון של דיויד היום עוד לא מצאתי מישהו שהפריך. אפילו ריכנבך, האינדוקטיביסט, מודה כי הוא אינו יכול לפתור את הבעיה של יום, ולכן נאלץ לפתח את התיאוריה האינדוקטיבסטית, כאילו הפתרון לבעיה של יום נמצא.

    פופר ממשיך וטוען כי כל חוק או תיאוריה שמצאנו, הינה כלל עזר, שעוזר לנו לבדוק תצפיות חדשות, אך לעולם, ולא משנה כמה פעמים נבדוק את החוק, לא נוכל לדעת שהחוק אמיתי. כל מה שנוכל לדעת הוא שהחוק עבר corroboration (אישוש).

    אם תיאוריה תופרך באחד הניסויים, ניצטרך לבדוק שהמכשירים שלנו תקינים. אם הם תקינים אזי התיאוריה הופרכה, ועלינו להבין שהתיאוריה לא תקפה. יהיה עלינו לחפש תיאוריה חדשה שתתאים לכל התצפיות עד עכשיו. כמובן שנצטרך להמשיך לנסות להפריך את התיאוריה החדשה.

    כיוון שעסקתי במדע (תואר שני ותחילת דוקטורט בבביולוגיה), אני יכול לאמר לך מניסיון אישי, כי התיאוריה הפופריאנית נותנת את אחד הכלים החשובים להבנת המדע הקלאסי.

    Reply

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *