ענו על אחת מהשאלות. התושבה צריכה להיות בת פסקה קצרה. עבודה זאת נעשת בשילוב, ולכן כל אחת/ת תמלא רק חלק קטן מהשתובה הכלליתידע קיים,
על התשובה להיות קוהרנטית (הצגת ידע קיים, תיאוריה ותוצאות צפויות). ינתנו נקודות נוספות על חשיבה יצרתית ומבוססת או מחקר מעמיק.
1. תארו את שלבי התפתחות האינטרנט (ניתן להעזר בויקיפדיה, אך לא להעתיק ממנה)
2. מה יקרה לחברה בעשר השני הבאות? מבחינת המסחר, הפוליטיקה והיחסים בין בני אדם.
תוכן עניינים
ARPAnet 1969
בשנת 1969 פיתחה הסוכנות האמריקאית לפרוייקטים מחקריים מתקדמים את ה-ARPAnet, רשת שנועדה לקשר בין מחשבי הצבא האמריקאי, רשת זו ממונה על ידי DARPA שהיא סוכנות הביטחון וההגנה של ארה"ב. לצד ARPAnet הוקמו רשתות נוספות שנוהלו באופן נפרד. תחילה ARPAnet ושאר הרשתות הללו פעלו באופן עצמאי, אך ככל שגדלו גבר הלחץ לחבר אותן זו לזו. החיבור חייב אותן לדבר באותה השפה ולכן חייב גם ליצור סטנדרט של צורת תקשורת. (בא לידי ביטוי בTCP/IP). החיבור של הARPAnet עם שאר הרשתות והשפה המשותפת חיבר אותן לרשת על שזהו האינטרנט..
דואר אלקטרוני 1971
בשנות ה70 פותח הדואר האלקטרוני ע"י ריי טומלינסון. דוא"ל הוא מסר אלקטרוני אותו ניתן להעביר ממחשב למחשב באמצעות רשת שרתים. היתרון המרכזי הוא היכולת לשלוח מסר ליותר מנמען אחד מה ששונה מהנעשה בעבר שכן לשם העברת מסר קולקטיבי הצטרכו להדפיס מספר רב של עותקים ולשלוח באמצעות הדואר, דבר אשר לקח זמן רב ואותו מסר הפך לפחות אקטואלי מאשר שליחת המסר באמצעות הדואר אלקטרוני שהתקבל בזמן אמת לנמען. הייחודיות באותה תקופה היתה היכולת להעברת תכתובות וקבצים ישירות ממחשב למחשב אחר. הדואר האלקטרוני הופיע לראשונה בישראל בשנת 1980 ע"י יוסף רגב. הדואר האלקטרוני היה כלי נוח לבעלי מפרסמים להגיע לקהל יעד רחב ופוטנציאלי לרכישת מוצריהם באמצעות פרסומות שנשלחו ישירות לצרכנים, היו צרכנים שהגדירו זאת כמטרד ועל כך כונה דואר מסוג זה כ"דואר זבל" והיו צרכנים אשר הושפעו מהפרסומות ותרמו לרווחיהם של אותם מפרסמים שהצליחו במהלכם השיווקי.
World Wide Web-WWW: תחילת שנות ה 90
בתחילת שנות ה 90 טים ברנרס-לי האנגלי שעבד במעבדת המחקר השווייצרית CERN (המרכז האירופאי לחקר הגרעין) המציא את ה-WWW המתבסס על מערכת ההיפרטקסט, שאפשר העברת מידע בין האנשים. כך גם ה- HTTP שמסייעה גישה לשרת ושפת ה HTML שהיא שפת התיוגים שבזכותה אפשר לקבל גם טקסט וגם גרפיקה. בנוסף מגוון האספקטים של ה-WWW מוגדרים על ידי סטנדרטים שמגדירים את אופן הפעולה הטכני שלהם כגון XHTML , ECMAScript, JavaScript, Document Object Model וכו'. בהתחלה רק הצבא והאוניברסטאות יכלו להשתמש באינטרנט, בזכות התפשטות הWWW האינטרנט הפך לנחלת הכלל. אתר ה WWW הראשון באינטרנט היה info.cern.ch, כיום זה השימוש הנפוץ ביותר באינטרנט אחרי הדואר האלקטרוני. לWeb מספר גרסאות: web 1.0, web 2.0, web 3.0, web 4.0.הגרסאות לא מחליפות אחת את השני, אלה תומכות אחת בשנייה ויוצרות בסיס בשביל האחרות, כך גם כל אחת מהגרסאות מטפלת בבעיות שונות.
1990 - מנוע החיפוש ארצ'י
מנוע החיפוש ארצ'י הינו מנוע החיפוש הראשון. הוא פותח בשנת 1990 על ידי אלן אמטייג' ופיטר ג. דאוטץ', סטודנטים מאוניברסיטת מקגיל. מדובר בכלי לאינדוקס וחיפוש בשרתים של ארכיוני FTP (פרוטוקול תקשורת להעברת קבצים בין מחשבים). מנוע החיפוש איפשר מציאת קבצים בשמם, לא את תוכנם. היווה בסיס למנועי החיפוש המודרניים המאפשרים, מלבד מציאת שם הקובץ, גם שליפה של תוכנו. שמו של מנוע החיפוש ארצ'י נבע מהמילה "ארכיון" באנגלית-Archive. כיום, שרת ארצ'י פעיל באוניברסיטת וורשה בפולין.
1994 - נטסקייפ והמצאת הדפדפן
הדפדפן הראשון בעולם נוצר ב 1991 ע"י טים ברנדס לי ורץ על פלטפורמה בשם nextcube .בשנים שלאחר מכן החלו להיווצר דפדפנים בקצב גבוה שעובדים על פלטפורמות שונות ולאו דוקא פופולריות. הדפדפן שיצר את התפנית היה ה"מוזאיק" ב1993, אשר רוב הדפדפנים כיום מבוססים על רעיונות ועל קוד שנכתב עבורו. ב-1994 פיתח סגן מנהל ה"מוזאיק" לשעבר ,מארק אנדריסן את נטסקייפ - הדפדפן המסחרי הראשון, בעקבות הפוטנציאל שראה ברעיון רשת האינטרנט. הדפדפן הראשון של החברה נקרא Mosaic Netscape 0.9 ובהמשך שונה שמו ל Netscape navigator . הדפדפן שלט בשוק הדפדפנים והופץ בצורת הקוד הסגור ותחת רשיון הפצה(EULA). בשנים הבאות פיתחה החברה עוד מוצרים רבים לסביבת האינטרנט, אחד החשובים שבהם הוא שפת התכנות JavaScript. מלחמת הדפדפנים בייחוד עם אקספולר של מיקרוסופט שניתן בחינם, פיתחה את האינטרנט על שלל מרכיביו ונתנה לו את המראה והשימושיות אותם אנו מכירים כיום. נטסקייפ לא השכילה לעשות ולשמור על הפופולריות שלה ובסופו של דבר יצאה מייקרוסופט כשידה על העליונה ונטסקייפ נאלצה לשחרר את הקוד שלה לקוד חופשי אותו אנו מכירים כיום כמוזילה.
ebay 1995
eBay הוא אתר מכירות פומביות באינטרנט, כשמה של החברה האמריקנית המנהלת אותו, .eBay, Inc. האתר הוא שוק עולמי מקוון המאפשר מסחר מקומי, ובינלאומי. המוכרים הם אנשים פרטיים ועסקים קטנים המציעים מיליוני פריטים ושירותים דרך הפלטפורמה המקוונת. אתר eBay נוסד ב-3 בספטמבר 1995 בשם AuctionWeb כדי לספק פלטפורמת מסחר עולמית, בה כל אחד יכול לסחור בכל דבר. בספטמבר 1997 שונה שם האתר מ-AuctionWeb ל-eBay. בשנים 1998 - 2008 שימשה מג ויטמן נשיאה ומנכ"לית של eBay. במהלך עשר שנותיה ב-eBay היא הובילה את צמיחתה של החברה מחברה המעסיקה 30 עובדים ונהנית מפדיון שנתי של ארבעה מיליון דולר, לכדי חברת ענק המעסיקה יותר מ-15,000 עובדים ובעלת פדיון שנתי של כשמונה מיליארד דולר. מנתונים אלו ניתן להבחין בעלייה חדה בקניות ברשת (און ליין) מה שכנראה ימשיך להתחזק עם הזמן. נכון לדצמבר 2008, רשומים ב-eBay כמאתיים חמישים מיליון משתמשים מכל רחבי העולם. בכל יום מוצעים למכירה ב-eBay עשרות מיליוני פריטים בין אם הם יד ראשונה או יד שנייה. כדי לבנות אמון בזירת הסחר מצד קונים, הנדרשים לשלם מראש עבור סחורה שלא בחנו אותה מקרוב, אי ביי משתמשת במערכת מוניטין. בתום כל עסקה מתבקשים קונים לדרג את המוכרים על ידי הענקת משוב וכמו כן להוסיף הערה, בכך בעצם להרגיע את הקונה שנמצא בצד השני של העולם. כיום יש אתר מתחרה בשם aliexpress.com שבניגוד לאיביי מציע מוצרים רק מחברות (רובם סיניות) בעיקר זיופי מותגים, וגם אתר זה מוערך ביותר מ20 מיליון משתמשים והיא המתחרה העיקרית של איביי בתחום הקניות הרשתית. איביי היא אבן דרך חשובה בהיסטוריה למסחר בינלאומי.
ICQ 1996
Icq פותחה ע"י ארבעה ישראלים בחברה העונה לשם מיראביליס. התוכנה פותחה בעקבות הבנתה של החברה כי רבים האנשים שמחוברים לאינטרנט אומנם לא קיימת תוכנה שתיצור חיבור מיידי בין אדם אחד לאדם שני. מטרתה הייתה לעלות על הטכנולוגיה לאיתור ולקישור בין אנשים המשתמשים "בחלונות" מערכת הפעלה. התוכנה הופצה לראשונה בשנת 1996 שעיקרה היה שירות של מסרים מיידים. בשנת 1998 כאשר חברת מיראביליס נמכרה הפכה לחברת ההייטק שנמכרה בסכום הגבוה ביותר.הicq היא תוכנה המאפשרת למשתתפים בה להשתייך אלייה ללא תשלום. התוכנה זכתה להצלחה עולמית ובהשמך הובילה את תחום המסרים המיידים ע"י הצגת חידושים טכנולוגיים ומוצריים שחברות מתחרות רבות אימצו אותם כגון: שליחת sms חינם, שיחות וידיאו, משחקים, העברת קבצים וכד.
ויקיפדיה 2001
בשנת 2001, ג'יימי ויילס שהיה הבוס של אנציקלופדיית הרשת "נופדיה" והעורך הראשי של אותו אתר, לארי סאנגר, רצו לשדרג את האתר שלהם ולכן החליטו להוסיף לו את קונספט ה-"וויקי" (פירוש המילה בהוואי-"מהירות"). למרות התנגדות מצד עובדים רבים ב-"נופדיה" כעבור שבועיים האתר שלהם קיבל את השם החדש wikipedia.com. האתר עשה התקדמות מדהימה והכפיל את עצמו בכל שנה. בשנת 2004, מספר הערכים הנמצאים באנציקלופדיית הרשת עמד על מיליון ערכים בשפות שונות, אם השנים "ויקיפדיה" צוברת תאוצה ועוברת את רף 10 מיליון ערכים המוצגים בה. מספר הערכים הנמצאים באתר נכון לסוף שנת 2012 הוא 35 מיליון. אתר ה-"ויקיפדיה" הינו אנציקלופדיה בעלת תוכן חופשי הניתנת להעתקה ועריכה. האתר מפותח ומתפתח באופן שיתופי במדינות רבות ברחבי העולם והוא פועל כמוסד ללא מטרת רווח.
סקייפ 2003
סקייפ (באנגלית SKYPE) הינו יישום תוכנה VoIP מסוג "קצה לקצה" (peer to peer) אשר אינו מושתת על טכנולוגיה של מחשב ושרת, כלומר אין שימוש בשרתים מגשרים אלא השירות פועל בין מחשבי שני המשתמשים או יותר באופן ישיר. תוכנת הסקייפ מאפשרת למשתמשים בה שרותי שיחות קוליות בעזרת מיקרופון, שירותי וידיאו באמצעות מצלמה ושירותי התכתבות מסוג צ'אט, כל זאת בשימוש באינטרנט. קיימת גם האפשרות להפוך מנוי בתשלום ובכך המשתמש יכול להנות משירותי שיחות טלפון קוי או נייד. מעבר לשרות הטלפוני שאר השרותים שמציעה סקייפ (שיחות וידיאו, קוליות והודעות טקסט) הינם בחינם. מיזם הסקייפ הוקם בשנת 2003 ע"י צוות מפתחים באסטוניה. בשנת 2005 רכשה e-Bay את סקייפ ולאחר מכן בשנת 2011 נרכשה ע"י חברת מיקרוסופט, דבר שהוביל לכך שבשנת 2013 סגרה מייקרוסופט את שרותי ההודעות הפנימיים שלה (מסנג'ר) והתחילה להשתמש בסקייפ כתוכנה העיקרית שלה לשרותי הוידאו, קול וצ'אט.
פייסבוק 2004
אתר הפייסבוק הוקם בשנת 2004 על ידי מארק צוקרברג ואדוארדו סיברין, כאשר הם היו סטודנטים באוניברסיטת הרווארד. בראשית, האתר שימש רק את הסטודנטים באוניברסיטה עצמה ומהר מאוד התפשט לרוב הסטודנטים, באוניברסיטאות שונות. בשנת 2005 הפייסבוק הופץ לבתי ספר שונים ובשנת 2006 הרשת הייתה כבר לשימוש של כלל הציבור (מעל גיל 13), על ידי פתיחת חשבון עם כתובת של דואר אלקטרוני. הפייסבוק מאפשר למשתתפים באתר להשתייך לרשת חברתית שלא בתשלום. המשתמשים יכולים לתקשר עם משתמשים שונים השייכים לקבוצה מסוימת באותו תחומי עניין, מיקום גיאוגרפי וכדומה. ניתן גם להגביל את הצפייה למשתמשי הקבוצה ולמשתמשים המוגדרים "חברים". כל משתמש יוצר לעצמו פרופיל אישי על ידי הוספת תמונה ופרטים אישיים. בפייסבוק יש אפשרות להתכתב בתקשורת אישית בין הודעות על מנת לשמור על אינטימיות בין המוען לנמען ויש את האפשרות לפרסם דברים בפומבי לכולם. בנוסף, כל אדם יכול לפתוח "דפים" באתר המשמשים תחומי עניין שונים, שיווק של מוצרים ופרסום ועל ידי לחצן "אהבתי" (Like) ניתן לעקוב אחר אותו דף. כיום, מספר המשתמשים ברשת הפייסבוק עומד על יותר ממיליארד חשבונות פעילים.
YouTube 2005
יו טיוב הינו אתר אינטרנט שמטרתו היא ציפייה ושיתוף בקבצי וידאו שונים כגון קליפים, סרטונים ועוד. האתר הוקם בשנת 2005 על ידי צ'אד הארלי, סטיב צ'ן וג'אווד קארים, עובדי חברת PayPal.
2014?! HTML5
HTML5 היא הגרסה הבאה של HTML5 .(HyperText Markup Language) HTML תומכת בפיתוח אפליקציות ברשת, בשונה מהגרסה הקודמת שנועדה להצגת דפים סטטיים, השינוי הגדול הוא תגיות חדשות - אשר מאפשרות לתאר טוב יותר את מבנה הדפים לדפדפנים וסוגי תוכן חדשים - הוספה אפשרות להשתמש בסוגי תוכן חדשים כגון - SVG. כאשר אנשים אומרים "HTML5" הם מתכוונים לכל האנימציות המתרחשות באתר, אבל האנימציות הללו הן בכלל CSS3 (הקוד אשר מעצב את ה-HTML). השפה אינה עדיין שפה תקינה עד אשר "World Wide Web Consortium) "W3C) הארגון הבינלאומי אשר עוסק בתקינה ברשת אשר מרוכב גם מבעלי הדפדפנים הגדולים יאשרה, מה שאומר שיש שמה המון מאבקי כוח וכסף, ועד שהם לא ישלימו השפה לא תהיה תקינה, מה שאומר שבינתיים נראה את אותו אתר בכל דפדפן בצורה שונה. הרמה הבאה היא אתרים רספונסיביים (Responsive) אתר אשר מותאם ומשנה את עצמו בהתאם לכל פלטפורמת צפייה החל ממסכי מחשב, טאבלטים, וסמארטפונים. האתר "יודע" באיזה מסך אתה צופה בו והוא משנה את העיצוב וההיררכיה ומסדר את התוכן כך שתצפה בו בצורה האולטימטיבית בהתאם למסך שלך.
איך תראה החברה בשנת 2023, בעקבות השינויים שהאינטרנט גרם?
מבחינה מסחרית, חברתית ופוליטית?