אנא הציגו ובססו השינוי שיצרה ההשתנות באופי התקשורת.
תוכן עניינים
- 1 תקציר
- 2 מבוא
- 3 העידנים
- 3.1 העידן הראשון
- 3.2 העידן השני
- 3.3 העידן השלישי
- 4 הדפוס
- 5 תקשורת בעידן הרביעי בתקופת המלחמה הקרה
- 6 מדוע השינויים באופי התקשורת משפיעים על גודל הקבוצות וריכוזיות השלטון?
- 7 הביעו ביקורת מנומקת על הטענה שיש קשר בין אופי התקשורת לגודל הקבוצה והריכוזיות השלטונית
- 8 יחוסים
תקציר
סיכום כללי של השפעת התקשורת על החברה והפוליטיקה[1].
מבוא
מי הם ההוגים והתיארויות המקובלים בתחום ההשפעה הפוליטית-חברתית של התקשורת? מה טענתם? (כולל מובאות)
העידנים
העידן הראשון
מה היתה סוג התקשורת בעידן הראשון?
התקשורת בעידן הראשון נעשתה ע"י שיח בין אנשים, כאשר טווח התקשורת האפקטיבית היתה של כפר בלבד משום שהמידע היה נעלם כי לא היה כל רישום שיוכל להנציח אותו.
לכן אדם היה מספר דבר לחברו, והלה היה מספר לחבר אחר עם קצת פחות פרטים וכו', עד שהמידע המקורי היה משתנה מאוד וכעבור זמן לא רב אף נעלם. לכן, המידע היה נשאר בגבולות הכפר/שבט בלבד- משום שלא היה יכול להתפשט מעבר לכך.
אי לכך ובהתאם לזאת, היה קושי בשליטה על אזורים נרחבים באותה תקופה משום שהמידע לא היה יכול להתפרש מעבר לגבולות הכפר וכך אי אפשר היה לצוות על נתינים מחוץ לאזור המצומצם בו ישב השליט, אי אפשר לגבות מיסים, ולהודיע הודעות.
מהירות התקשורת היתה מהירה משום שהיתה תגובה מיידית ונאמרה בו ברגע.
משום שהתקשורת בעידן הראשון לא כללה מרכיבים מסובכים- אלא רק את יכולת הדיבור, כל אדם היה יכול להשתמש בה, דבר שגרם לכך שאין היררכיה (מדרגיות) בחברה כי אין נעלה מחברו-לכולם יכולת השפעה דומה. [[קובץ:Example.jpg]http://images.search.conduit.com/ImagePreview/?q=%D7%94%D7%90%D7%93%D7%9D%20%D7%94%D7%A7%D7%93%D7%9E%D7%95%D7%9F&ctid=CT3202343&searchsource=49&start=0&pos=4] מרשל מקלוהן היה פרופסור לאנגלית וראש המרכז לתרבות וטכנולוגיה באוניברסיטת טורונטו שבקנדה. מקלוהן נחשב לאחד האבות המייסדים של ענף חקר המדיה, וחוקר של עתיד הטכנולוגיה.
מקלוהן נודע כמי שטבע את הביטויים "המדיום הוא המסר" (כותרת ספרו שלהלן היא משחק מילים על הביטוי) ו"הכפר הגלובלי". "המדיום הוא המסר" הוא משפט שמציין שהשינויים בחברה מתרחשים בעקבות שינויים במדיום. המדיום הוא הדומיננטי, הוא זה שקובע את אופי החברה ולא תוכן המסר, כפי שהיה נהוג לחשוב. http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A8%D7%A9%D7%9C_%D7%9E%D7%A7%D7%9C%D7%95%D7%94%D7%9F (מידע נוסף על מרשל מקלוהן)
כיצד השפיע אופי התקשורת על גודל הקבוצות והריכוזיות של השלטון?
כיום אמצעי התקשורת הבין אישית הם מגוונים ופרוסים לכלל , כדי להבין כיצד נולד המושג תקשורת ומאיפה זה התחיל יש להביט רגע אל העבר . החברה האנושית של אותם זמנים עסקה בעיקר בציד ובלקט , הם היו יוצאים בקבוצות לצוד והתקשורת העיקרית בניהם הייתה מילולית ולכן עד אז לא היה צורך ממשי לפיתוח אמצעי תקשורת גרפיים. הדיבור היה מדיום תקשורתי המשלב מגוון רחב של חושים. כשמדברים גם מסתכלים, שומעים, מריחים, משתמשים בתנועות ידיים, מכאן שבחברות אוראליות ייוצרו למשל תרבויות שמיעה, כלומר אנשים יאמינו יותר למשמע אוזניהם והם אינם נזקקים להוכחות ויזואליות. הדבר משפיע על אופן החשיבה והתפיסה. אז נשאלת השאלה מה בעצם כן מוביל להתפתחותו של הכתב ? החברה האנושית דאז מחולקת לשני שכבות בולטות , מעמד הבניינים ומעמד האצולה לכאורה השלטון . לשניהם שני צריכים עיקריים , הצורך לתקשר בתוך הקבוצה והצורך לתקשר מחוץ לה . התפתחות הכתב כאמצעי תקשורת נתן מענה לצורכי השלטון לשלוט בקהל גדול ולהעביר ולקבל אינפורמציה שחיוניות לשליטתם. לדוגמא , רישומי מיסים , השלטון כפה על אנשי הכפר מיסים כבדים ועל מנת לגבות אותם ולעקוב אחר התשלומים . אנשי מעמד הביניים (פשוטי העם) שלא הייתה באפשרותם ללמוד קרוא וכתוב נשארו מאחור מה שגרם לריכוז הידע בשכבות החזקות קרי השלטון והאצולה . מה שנתן בעצם לגיטימציה להתפתחות שלטון יחיד ושליטה מלאה של השכבות החזקות . השלטון היה שלטון ריכוזי , המחזיק בידיו את רוב סמכויות החלטה,וביצועם . ניתן גם לקשור בקשר ישיר את התפתחות הכתב עם התפתחות המסחר והכלכלה. אותה אוכלוסיה שעד לאותה תקופה סחרה רק בתוך הכפר פתאום מתחילה לצאת מגבולות הכפר,ולהתחיל לסחור מחוץ לו .
גודל הקבוצות
ריכוזיות השלטון
הציגו דוגמאות לחברה באותה תקופה ולקשר בין אופי התקשורת והריכוזיות של השלטון
דוגמאות התומכות בטזה
דוגמאות הסותרות את הטזה
העידן השני
זהו עידן הכתב שבו התחילו לרשום בכתב אלפבתי,עידן זה היה מאוד משמעותי לאנושות מכיוון שעכשיו יכלו האנשים לכתוב את מה שבמחשבותיהם במקום לזכור ולשנן אותם.
"Writing most likely began as a of political expansion in ancient cultures, which needed reliable means for transmitting information, maintaining financial accounts, keeping historical records, and similar activities"
(מתוך ויקיפדיה תחת הערך Writing)
מה שאנו מבינים מכיוצא בזאת שהכתב התחיל כתוצאה של אקט פוליטי,הם היו צריכים דרך מהימנה להעביר מידע,כדי לכתוב מה התרחש במהלך ההיסטוריה וכדי לעקוב אחריי המיסים. הבעיה היחידה שהייתה זה שמעט מאוד אנשים יכלו להשתמש בכתב מכיוון שרק האליטות ידעו לקרוא את זה כלומר מי ששלט בכתב שלט בשבט.
מה היתה סוג התקשורת בעידן השני?
תארו את התקשורת
תארו את המאפיינים שלה מבחינת:
- טווח התקשורת האפקטיבית
- מהירות התקשורת בטווח האפקטיבי (לדוגמה, דיבור הוא מהיר בטווח האפקטיבי של כפר; כתב הוא איטי בטווח האפקטיבי של ממלכה)
- מי יכול להרשות לעצמו להשתמש בתקשורת הזאת?
כיצד השפיע אופי התקשורת על גודל הקבוצות והריכוזיות של השלטון?
גודל הקבוצות
ריכוזיות השלטון
הציגו דוגמאות לחברה באותה תקופה ולקשר בין אופי התקשורת והריכוזיות של השלטון
דוגמאות התומכות בטזה
דוגמאות הסותרות את הטזה
כיצד הצליחו הדתות המונטיאסטיות הגדולות להשתלט על אוזרי ענק, באמצעות השליטה על הספרות?
העידן השלישי
הדפוס
יוהאן גוטנברג ממציא הדפוס במאה ה-15. "המצאת הדפוס היא המאורע הגדול ביותר בהיסטוריה. היא אם כל המהפכות, היא התחדשות של ההבעה האנושית מן היסוד. מחשבות מודפסות נשארות לעד, הן מקבלות כנפיים, הן אינן ניתנות להכחדה. הן מרחפות כמו להקת ציפורים המתפרסת לכל הכיוונים והן נמצאות בכל מקום בו-זמנית." (הסופר ויקטור הוגו - המאה ה- 19)
טווח התקשורת האפקטיבית בעידן השלישי , עידן הדפוס, היה ארוך טווח. הדפוס אפשר לאוכלוסיה להיות חופשיה יותר הן מבחינה דתית והן מבחינה הנהגתית. הדפוס פתח בפני האוכלוסייה את האפשרות להפיץ את דעתם בפני הציבור הרחב, לחלוק עם אנשים רבים את סיפוריהם , אומנויותיהם ויצירותיהם. מהפכת הדפוס גרמה לאדם הקטן להאמין בעצמו וביכולות שלו ודרך הכתיבה והקריאה שהייתה נגישה יכלו לחולל שינויים בכל תחומי החיים. באותה העת השכבה האליטיסטית היא זאת שהחזיקה באמצעי תקשורת אלה וכך יכלה לשלוט על הציבור הרחב תוך הפצה של מכתבים, ספרים וכדומה ובכך להשפיע על דעת הקהל.
כיצד השפיע אופי התקשורת על גודל הקבוצות והריכוזיות של השלטון?
גודל הקבוצות
ריכוזיות השלטון
הציגו דוגמאות לחברה באותה תקופה ולקשר בין אופי התקשורת והריכוזיות של השלטון
דוגמאות התומכות בטזה
דוגמאות הסותרות את הטזה
למה גרמה הופעת מכונת הדפוס התעשיתית?
הופעת הדפוס גרמה למהפכה גדולה שהשפיעה על האוכלוסייה השלטון והכנסיות.
1.עלייה בלימוד קרוא וכתוב, שהובילה לעלייה בביקוש לספרים.
2.הקמת אוניברסיטאות בערים רבות באירופה בגלל הביקוש הגובר להשכלה, שכן כל אחד יכול להשכיל בעזרת צילום ספר מידע.
3.ירידה בכוחה של הכנסייה בגלל נגישות רבה יותר לספרי הקודש והפצת דעות נגדה ונגד השלטון, שהביאו לצמיחת הנצרות הפרוטסטנטית.
4.פרסום הודעות וצווים של המלכים הפך לקל הרבה יותר.
5.הדפסת ספרים בשפות לאומיות כגון: צרפתית, אנגלית, גרמנית ועוד אשר גרמה להעשרת שפות אלו ואחרות ולרכישת ידע בתחומים רבים אצל מגוון אנשים.
שגיאת ציטוט: חסר תג </ref>
סוגר שמתאים לתג <ref>
העידן הרביעי
סוגי התקשורת בעידן הרביעי הם הרדיו והטלוויזיה.
הרדיו נולד ב12 לדצמבר 1901 על ידי הממציא האיטלקי גוליילמו מרקוני, הוא הצליח לקלוט בניופאונדלנד- קנדה, אותות ששידרו עמיתיו מקורנוול – אנגליה (הבריטניקה החדשה לנוער, כרך 16, עמוד 47-49). בעקבות זה החלו פיתוחים של הרדיו. שידורי הרדיו החלו בארץ ישראל ב 1936 עם הקמת "קול ירושלים" שהיה בפיקוח המנדט הבריטי, היום אנו מכירים את תחנה זו כ-"קול ישראל". טווח התקשורת הוא גדול, ויכול להגיע עד ל- 70,000 ק"מ. מהירות הרדיו נמדדת ביחידת מדידה "הרץ", כאשר אלף הרץ הוא קילוהרץ. גלי הרדיו יכולים להשתרע בין 16 קילוהרץ ל- 30,000,000 קילוהרץ, כלומר, מהירות התקשורת היא מאוד מהירה ואפקטיבית. הרדיו איננו מוצר יקר ולכן כל אחד יכול להחזיק בו, בעלי המעמד הגבוה וגם הנמוך.
כיצד השפיע אופי התקשורת על גודל הקבוצות והריכוזיות של השלטון?
גודל הקבוצות
ריכוזיות השלטון
הציגו דוגמאות לחברה באותה תקופה ולקשר בין אופי התקשורת והריכוזיות של השלטון
תקשורת בעידן הרביעי בתקופת המלחמה הקרה
בתקופת המלחמה הקרה ניתן לראות דוגמאות ברורות לריכוזיות השלטון על אמצעי התקשורת:
המלחמה הקרה נמשכה בין השנים 1947–1991 והייתה תקופת מאבק ממושכת בין ארה"ב ובעלותיה (הגוש המערבי) לבין בריה"מ ובעלותיה (הגוש המזרחי) אשר לא התבטאה בעימות צבאי ישיר אלא במתיחויות עולות וגוברות בין הצדדים. [3]. בתקופת המלחמה הקרה הממשלות ניצלו לעיתים קרובות את התקשורת לטובת האינטרסים שלה דרך כלי התקשורת המרכזיים:
תעמולה ממשלתית ברדיו:
בבריה"מ רדיו היווה שיטה מרכזית בהפצת תעמולה ומסרים פרו קומוניסטים כיוון שמדובר היה בשיטה זולה ומהירה שיכולה להגיע להמון מדינות ברחבי העולם. התעמולה הסובייטית התאפיינה בעיקר בלהלל את החברה הסובייטית, את ההתקדמות וההתפתחות של הצבא, וכן גם יציאה נגד מדינות המערב בטענה שאלה רוצות להשתלט על כל העולם ודוגלות במדיניות של ניצול תושביהן.
הרדיו היווה כלי תקשורתי מרכזי גם בארה"ב. האמריקאים עשו ככל יכולתם לשדר ולהגיע לכמה שיותר מדינות ואוכלוסיות ברחבי העולם ולקדם ערכים קפיטליסטים ולצאת נגד הקומוניזם שמאיים להרוס את התרבות האנושית
לעיתים קרובות, התקשורת המערבית סיפקה מידע מהר יותר מהתקשורת הסובייטית זה כמובן פעל לטובת המערב שיכל להשפיע יותר על דעת הקהל ברחבי העולם שחיפש מקורות מידע נוספים ע"מ לדעת יותר על ההתרחשויות שלא דווחו בתקשורת הסובייטית.
תעמולה ממשלתית בטלוויזיה ובפרסומות:
בשנות החמישים כאשר הטלוויזיה עשתה את דרכה ליותר ויותר בתים אמריקאים היא, מילתה תפקיד קריטי בהעברת מסרי הממשלה ותעמולה. היא החדירה עוד יותר את הפחד של האמריקאים מפני האויב הקומוניסטי בעזרת שורה של פרסומות, סרטים וסדרות שמטרת כולם היה לתמוך באופן בלעדי במדיניות של ממשלת ארה"ב.
דוגמא אחת ניתן למצוא בכך שבהרבה סדרות החלו להופיע פתאום בלשים בסדרות וסרטים אמריקאים שסיכנו את חייהם והקריבו את כל מה שהם יכלו על מנת לשמור על מדינתם שמורה בפני האיום הקומוניסטי או אפילו אזרחים פשוטים שקיבלו על עצמם את המטלה היוקרתית של שמירה על החברה האמריקאית.
הרעים בסדרות ובסרטים הרבה פעמים היו ממוצא רוסי או סובייטי. המסר היה ברור – על התושבים לקחת אחריות בשמירה מפני האיום הקומוניסטי שרוצה להשתלט על העולם. וכל אחד יכול ואף רצוי שיתרום לכך.
בפרסומות: [4].
גם הפרסומות במהלך המלחמה הקרה תרמו רבות להשרשת הפחד והאיבה כלפי האויב הקומונוסטי. הרבה פרסומות תוארו בצורה מוחשית מה יקרה בארה"ב אם בריה"מ תשתלט על העולם –
- פרסומות עם בניינים שבוערים בחוץ נתנו תחושה של אפוקליפסה מתקרבת,
- נשים שנראו קשורות תחת הכותרת " Red Rape " כלומר 'האונס האדום' שהוא דו משמעי: מצד אחד אונס כמטאפורה להשתלטות של בריה"מ על ארה"ב כנגד רצונה אך גם מעלה קונוטציה של חיילי בריה"מ אונסים את נשות ארה"ב.
- רבים מהפרסומות אפילו עשו השוואות בין החינוך בארה"ב שדוגל בדמוקרטיה, שוויון זכויות והצבת רעיונות הומוניטריים במרכז לבין זו של בריה"מ ש"מעצבת" את הילדים לתוצר שהיא רוצה שהם יהיו, חינוך שדוגל באלימות ועוינות, וקרא להורים להיות עירניים על המשמר ולהבטיח שדבר כזה לא יקרה בארה"ב
- לא מעט פרסומות שתיארו איך אורך החיים יהיה תחת משטר קומוניסטי – משטר של רודנות, של עבודה ללא הפסקה תחת תנאי עבדות ובשכר רעב.
Usage of Media as a tool of diplomacy during the Cold War [5].
The Cold War as TV Entertainment [6].
דוגמאות התומכות בטזה
דוגמאות הסותרות את הטזה
העידן החמישי
מה סוג התקשורת בעידן החמישי?
האינטרנט
תארו את התקשורת
תארו את המאפיינים שלה מבחינת:
- טווח התקשורת האפקטיבית
- מהירות התקשורת בטווח האפקטיבי (לדוגמה, דיבור הוא מהיר בטווח האפקטיבי של כפר; כתב הוא איטי בטווח האפקטיבי של ממלכה)
- מי יכול להרשות לעצמו להשתמש בתקשורת הזאת?
כיצד השפיע אופי התקשורת על גודל הקבוצות והריכוזיות של השלטון?
גודל הקבוצות
ריכוזיות השלטון
הציגו דוגמאות לתופעות המתרחשות כיום בחברה ובפוליטיקה ולקשר בין אופי התקשורת בעידן החמישי והריכוזיות של השלטון
דוגמאות התומכות בטזה
דוגמאות הסותרות את הטזה
מדוע השינויים באופי התקשורת משפיעים על גודל הקבוצות וריכוזיות השלטון?
הביעו ביקורת מנומקת על הטענה שיש קשר בין אופי התקשורת לגודל הקבוצה והריכוזיות השלטונית
יחוסים
- ↑ Ernst, M. (1986). On the Economical Nature of Physical Inquiry. Popular Scientific Lectures (pp. 186–214). Open Court.
- ↑ Meklohen, M. (2012). No Title. wikipedia..
- ↑ Cold War Wikipedia. (n.d.). Retrieved from http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_War
- ↑ Mirko. (n.d.). Examples of american cold-war propaganda. 2009. Retrieved from http://www.designer-daily.com/examples-of-american-cold-war-propaganda-2918
- ↑ Using of Media as A Tool of Diplomacy During the Cold War. (n.d.). Retrieved from http://belvina.wordpress.com/2008/04/07/using-of-media-as-a-tool-of-diplomacy-during-the-cold-war/
- ↑ Fred Macdonald, J. (n.d.). The Cold War As TV Entertainment. 2009. Retrieved from http://www.jfredmacdonald.com/trm/111coldwartv.htm