הנעת קבוצות דמוקרטיות

מתוך The Phnomenologic Cage
(הבדלים בין גרסאות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(חזון (המרכיב הרעיוני))
(תכנון פרויקט (רכיב תיכנוני))
 
שורה 11: שורה 11:
 
==תכנון פרויקט (רכיב תיכנוני)==
 
==תכנון פרויקט (רכיב תיכנוני)==
  
לאחר שהמטרה ברורה מספיק, חשוב לברר כיצד מגיעים למימוש החזון, ולכן יש לגבש דרך.
+
לאחר שהחזון ברור מספיק, חשוב לראות כי קיימת תאימות לגבי הדרך.  
  
 
לפעמים הדרך יכולה להיות מספיק ברורה. חשוב שקבוצה קטנה של עד 15 איש תנסה לגבש את הדרך. בד"כ מוצעות דרך אחת או שתיים על ידי בעלי חזון בתוך הקבוצה, ושאר החברים עוזרים בתיקונים ובהארות. לאחר שהדרך גובשה דיה, היא צריכה לעבור להצגה לקבוצה הגדולה, לאישרור והערות. במידה ולא נוצר [[קונצנזוס נינוח]], יש לחזור לשולחן הסרטוט ולשפר, עד שתיווצר לדרך מספקי כוח משיכה עבור האנשים הדרושים להנעת התהליך.
 
לפעמים הדרך יכולה להיות מספיק ברורה. חשוב שקבוצה קטנה של עד 15 איש תנסה לגבש את הדרך. בד"כ מוצעות דרך אחת או שתיים על ידי בעלי חזון בתוך הקבוצה, ושאר החברים עוזרים בתיקונים ובהארות. לאחר שהדרך גובשה דיה, היא צריכה לעבור להצגה לקבוצה הגדולה, לאישרור והערות. במידה ולא נוצר [[קונצנזוס נינוח]], יש לחזור לשולחן הסרטוט ולשפר, עד שתיווצר לדרך מספקי כוח משיכה עבור האנשים הדרושים להנעת התהליך.

גרסה אחרונה מתאריך 12:40, 20 באפריל 2011

שינוי העולם בצעדים קטנים ומדודים כשיש לך מטרה ברורה בסופה, מביא בסוף לשינוי גדול

מטרת הדף הזה הוא להסביר כיצד ניתן ליצור פעילות קבוצתית משותפת, שתביא לשינוי. בהנחות היסוד של התהליך, אנו מניחים שמי שמניע את התהליכים וגורם להם לקרות הם בני אדם, הפועלים ביחד לצורך הגשמת חזון משותף. כתוצאה מכך להנעת פרוייקט ישנם שלושה מרכיבים. מרכיב רעיוני, מרכיב ריגשי ומרכיב תיכנוני או תכני.

תוכן עניינים

חזון (המרכיב הרעיוני)

החזון הוא התמונה שנמצאת בראשם של משתתפי הקבוצה, והיא שנותנת להם את המטרה הכללית, אשר ביחד, כקבוצה הם יוכלו להשיג. כדי שכל האנשים בקבוצה יחתרו לאותה מטרה, הכרחי שלכל המשתתפים יהיה חזון משותף.

לעיתים קיים מצב בו רק חלק מהחזון משותף (למשל יעד ביניים משותף). במקרה כזה חשוב כי החזון של יעד הבניים יהיה משותף, כד שכולם יוכלו לפעול בסינכרון.

החזון הוא הכלי המרכזי בתיאום בין כל חלקי הקבוצה. ולכן תהליך תיאום החזון הוא תהליך חשוב מאד ביכולת ההנעה של קבוצה. להבנת תהליך התיאום, אנא פנו לערך יצירת תיאום בקבוצה דמוקרטית.

תכנון פרויקט (רכיב תיכנוני)

לאחר שהחזון ברור מספיק, חשוב לראות כי קיימת תאימות לגבי הדרך.

לפעמים הדרך יכולה להיות מספיק ברורה. חשוב שקבוצה קטנה של עד 15 איש תנסה לגבש את הדרך. בד"כ מוצעות דרך אחת או שתיים על ידי בעלי חזון בתוך הקבוצה, ושאר החברים עוזרים בתיקונים ובהארות. לאחר שהדרך גובשה דיה, היא צריכה לעבור להצגה לקבוצה הגדולה, לאישרור והערות. במידה ולא נוצר קונצנזוס נינוח, יש לחזור לשולחן הסרטוט ולשפר, עד שתיווצר לדרך מספקי כוח משיכה עבור האנשים הדרושים להנעת התהליך.

במידה ויש שתי דרכים חלוקות ואף יותר, אפשר ורצוי לפעול בכמה דרכים ולראות איזו דרך מצליחה לקדם את המטרה יותר.

העיקר הוא שדרך תמשוך מספיק אנשים שירצו לפעול בה, ושימצאו אנשי-יכולת המוסגלים להניע את התהליכים.

לפעמים הדרך איננה ברורה כלל. במקרה כזה, יהיה יתרון להרבה קבוצות שכל אחת מהן תפעל בדרך שלה, ולאט לאט המתאימות ביותר ילכו ויתפסו תאוצה ויכילו את אנשי הקבוצות הפחות מצליחות בתוכן.

במקרים מסוימים בהן אין ידע מספיק, יש צורך לקיים תקופת מחקר שתהווה יסוד להתפתחות מתודות מתאימות ליישום החזון.

השילוב בין עשיה לידע מחקרי טוב, הוא בסיס חשוב מאד ביצירת דרכים ישימות.

לאחר שהדרך קיבל קונצנזוס נינוח, אפשר לעבור לשלב ההתחלקות במשימות. לכל משימה או מיני-פרויקט, צריך להתמנות קבוצה קטנה של אחראים, כשהקבוצה ממנה אחראי. אחריות אישית היא אלמנט חשוב, והאחראי עוקב ובודק שהארועים המתוכננים מתרחשים.

ברמת הפרויקטים המעשיים, יש אחראי/מארגן וכמה פעילים שמקדמים את הפרויקט. לפחות בהתחלה, עד שהארגון יגדל, יש לצפות שמאגן גם יהיה פעיל, ולפעמים לפרויקט יהיו רק שני פעילים/מארגנים. רק במיקרים מיוחדים, יהיה לפרויקט מארגן/פעיל אחד. הסיבה לכך, היא העדיפות של עבודה בצוות הן לצורך מחשבה והן לצורך חלוקת הנטל.

המעקב אחרי הפרויקט יתבצע דרך דף פרויקט משותף. המארגן יהיה אחראי למעקב אחר התקדמות הפרויקט ולקשר בין חברי הפרויקט. מארגן ברמה גבוה יותר, יהיה בקשר עם המארגנים ברמות הנמוכות יותר.

המעקב יתבצע באמצעות מפגשים חודשיים, שבועיים ויומיים. במפגשים החודשיים יערכו דיונים על הדרך. במפגשים השבועיים יערכו דיונים על המשימות שכל אחד לקח (עם ג' שאלות: מה עשית?, מה תעשה?, באילו קשיים אתה נתקל?). הישיבות היומיות יבוצעו בדוא"ל, כשכל רכז פרוייקט שואל את האנשים שלו.

את הכוח לביצוע הפרויקט או רשת הפרויקטים, יקבלו החברים על ידי דיונים וארגון פרויקטים. הפרויקטים צריכים להיות שקופים לחלוטין לביקורת, גם כדי להעיר כאשר יש צורך להעיר וגם כדי שחברים אחרים יוכלו להתנגד במקרה שהם חשים פגיעה מהפרויקט.

ההתמנות מארגן הפרויקט תתבצע על ידי בחירה של הפעילים את המארגן (בהסכמת המארגן). או של המארגן על על ידי המארגנים של פרויקטים נמוכים יותר. בכל שלב ושלב תיתכן הדחה של המארגן, ומינוי של אחראי אחר (בהתאם לדמוקרטיית יתרו, ולהצבעת רוב החברים בפרויקט). אסור שהמארגן ייעלב מכך. מארגן צריך לדעת שהוא משרת מטרות של אחרים ולא את האגו של עצמו. אם לא הצליח בניהול הפרויקט, יסיר את עצמו מהפרויקט, ינסה ללמוד היכן כשל, ויצבור לעצמו ניסיון, ויחד עם הניסיון גם מוניטין ויכולת לנהל פרויקטים גדולים יותר.

הדרך של אחרי להניע את הפעילים היא על ידי פניה לרצון החופשי שלהם ולשכנוע הבא מדיון חופשי. הרצון לבצע את הפרויקט צריך להגיע מתוכם.

במידה שיש גם תגמול חומרי על הפרויקט, הממנים של הפעילים ושל המארגן הם נותני הכספים, והם רשאים להסיר בכל שלב, לאחר הצבעת רוב, כל אחד מהפעילים והמארגנים. יחד עם זאת מומלץ שינהלו את התהליך של בחירה והדחה תוך דיון עם מבצעי הפרויקט.

המארגן אינו האחראי על הפרויקט. האחריות של הפרויקט מוטלת על כל אחד ואחד מחברי הפרויקט (פעילים, מארגן וממנים). בצורה זאת אנו יוצרים ארגון של אנשים פעילים ואראים, ולא אירגון של מבצעי פקודות. כל אחד ואחד צריך לראות את עצמו אחרי לכלל. בחזקת "כל ישראל ערבים זה לזה".

יצירת פרויקט

הפרויקט יווצר מתוך דיון והחלטה משותפת שיש לבצע פרויקט מסוים, כדי ליצור שינוי. כדי להתחיל פרויקט, אין צורך בהצבעה, אלא רק בהחלטה של מספר אנשים מספיק לפתיחת פרויקט, שהם מעוניינים להתחיל פרוקיט ולבצעו עד תומו

מעקב אחר פרויקט ובקרת הפרויקט

הפרויקט ינוהל בצורה שקופה, עם דיונים, החלטות ותקציבים פתוחים לקהל הרחב. בכל עת יכולים אנשים מן החוץ לתחקר את חברי הפרויקט על הנעשה. מומלץ כי במהלך הפרויקט חברי הפרויקט יוצאו מסמכים המסבירים את מהלך הפרויקט והדילמות לציבור הרחב. במידה וקמה התנגדות לפרויקט, יש להכין מקום מיוחד לדיון על הפרויקט. במידה ומתגבשת כמות מספיקה של אנשים המתנגדים לפרויקט. הפרויקט יעמוד להצבעה, והוא יבוטל במידה שיתקבל רוב לכך.

מבנה עץ ארגון

עץ ארגון אמור לסייע לקבוצה לנהל את הפרויקטים שלה, ולנהל את הפרויקטים עצמם. בכל היררכיה יש להכניס מטרת הפרויקט, את מטרתו, שלב ההתקדמות שלו וחשיבותו. מתחתיו יש להכניס את תת-הפרויקטים שלו. כל תת-פרוקיט יפנה לדף משל עצמו... וכן הלאה.

דוגמא: מפת דרכים לשיפור הויקי

הנעת פרויקט (המרכיב ריגשי)

מניעים רגשיים

אנשים ירתמו למטרה אם היא תשרת מטרות שיראו להם ראויות. אך יש גם מרכיבים ריגשיים שיתמכו בהנעת התהליך.

אהבה ועידוד

ככל שאנשים מרגישים שאוהבים אותם, מקבלים אותם, מעודדים אותם ומכבדים אותם, כך הם ירצו יותר לפעול בקבוצה ולתרום לקבוצה. ארגון שעושה זאת טוב, הוא ארגון "ואהבת לרעך כמוך". שימו לב לכמה ארהבה ופירגון יש בין החברים. מי שיצרה את האווירה הזאת היא גלילה וגם שאר החברים בקבוצה יוצרים ומעצימים את רוח האהבה.

מרכיב של שאיפה להצליחה במשימה

האנשים ראוים בהגשמת המטרה דרך להביא לחיים טובים יותר ומאושרים יותר

מרכיב של חשש מכשלון

על אף שרכיב זה אינו מייצר אנרגיות חיוביות הדרושות להנעת תהליך, יש ברכיב זה חלק בהנעת התהליך. במידה ולכשון הפרויקט יהיו השלכות שליליות, יכול להיות שמצב זה יניע אנשים לפעול, אך הכנסת חרדה לקבוצה גם יכולה לפרק את הקבוצה או למנוע יצירת רעיונות חדשים, הדרושים למציאת נתיבים טובים יותר כדי להשיג את המטרה.

האהבה לעבוד בצוות

אנשים אוהבים לעבוד בצוות, כאשר בצוות יש רוח חיובית. חשוב לטפח את רוח החברות. יש חשיבות בטיפוח הדדי. ובהכנסת אינפוטים חיוביים למערכת, כדי להצמיח את האנשים.

מאמרים תומכים

אירגון קבוצתי

בעיקר בשלבים הראשונים חשוב שיתפתחו מארגניםשיוכלו להצמיח את הקבוצות. יחד עם זאת חשוב לדאוג לפתח הרבה מארגנים. למעשה מומלץ לפתח מנהיגות כזאת על ידי חשיפה של אנשים רבים לעמדות מנהיגות, על ידי סורטיציה או על ידי הנהגה בקבוצות קטנות. בוודאי חשוב שניתן יהיה להדיח נציג. כמו כן יתכן שיש צורך לתת לכל מנהיג ציון על מנהיגותותו, למען תפקידים עתידיים.

ראו גם מנהיגות של קבוצות המנהלות את עצמן

סוגי תיקשורת ודרכי השפעתם הריגשית

תהליך הנעתה פרויקט דורש כמה רבדים של תקשורת. לכל רובד יש את ההשפעה שלו. יש צורך למצוא את המינונים לכל אחד מהרבדים, על פי אופי הקבוצה, מרחק הגיאוגרפי וכוח ההנעה שהיא צריכה ליצור.


התכתבויות בדוא"ל

רוב האנשים יעדיפו פרויקטים בהם פעילים הרבה חברים. יש לכך משיכה חברתית. לכן, חשוב שישתתפו הרבה חברים בפרויקט. מעבר לוגדל מסויים, כדאי להעביר את הפרויקט לפורומים. פרויקט מונע על ידי הערכה, חשוב להביע הערכה ולדרבן פעילים לפעול.

למתכתבים בדוא"ל יש קושי לעבד מידע מורכב (בגלל העדר אינפורמציה חזותית וא-מילולית רבה), וכן התכתבות בדוא"ל דורשת התנסחות. לכן חשוב שההתכבויות בדוא"ל יהיו לגבי נושאים קטנים וברורים אחרונים. הכלי לתיאום מורכב הוא ישיבות וכנסים של פנים אל-פנים. פגישות פנים-אל-פנים המנוהלות ביעילות יוצרות מוטיבציה גדולה.

פגישות טלפוניות

לפגישות טלפוניות יש כוח מניע גדול יותר מאשר להתכתבות. כמו כן, לשמירת קשר אישי בטלפון יש חשיבות, בבניית הקבוצה. הקפידו לשמור על קשר טלפוני, ולהתעניין מידי פעם איש בשלום רעהו.

פגישות אמיתיות

לפגישות מחוץ לאינטרנט יש את מירב הכוח להניע. הן גם מאפשרות, כאשר הן מנוהלות נכון, לפתור קונפליקטים. פעם בכמה זמן, ארגנו מפגשים, שבו דברו וצרו את הקשרים הדרושים להנעה. פגישות אלו מקבילות לישיבות ההנהלה בחברות מיסחריות.

פעילויות חברתיות משותפות

פעילות חברתית, חוץ פעילותית עוזרת לחזק את הקשרים בקבוצה... אל תהססו לארגן פעיליות כאלו.

נראות קהילתית
יכולת לצפות בעשיה

אנשים נוטים לפעול, כאשר הם רואים אנשים אחרים פועלים, לכן חשוב שיהיה מקום בו ניתן לראות את כלל העשיה, או להתמקד באזורי עשיה ספציפיים (בתלות ברמת העניין של החבר/ה).

יכולת לצפות בהתקדמות ובהישגים

כמו כן חשוב שאנשים יוכלו להבחין בהתקדמות של כל אחד מהשלבים בצורה ברורה. וכן לבחון כאשר הושגו השגים. מומלץ לחגוג ולציין השגים קטנים וגדולים, גם יחד.

כשלים בהנעת קבוצה והדרכים להתגבר עליהם

אגו

אגו, במובן שקשור לקבוצה, מתייחס לכך שכל אחד מחברי הקבוצה מעוניין לקבל אהבה והוכרה. בעיית אגו נוצרת כאשר החברים בקבוצה מרוכזים במילוא האגו שלהם, במקום לאזן את צרכיהם עם צרכי כלל הקבוצה. את עיקר בעיית האגו ניתן למצוא אצל מנהיגי הקבוצות. הללו בחלק מהמקרים מונעים להנהיג את הקבוצה, בגלל צורך עז באהבה והערכה. כאשר הם משיגים את מקום ההנהגה, הם לא יוותרו על כך בקלות. לכן הם ינסו להתשלט על הקבוצה, להניע את הקבוצה בהתאם לצרכיהם האישיים ולא בהתאם לצרכיי כלל חברי הקבוצה. כאשר יופיעו אנשים מוכשרים בקבוצה שעלולים למשוך מהערכת חברי הקבוצה למנהיג, המנהיג ינסה לערער את מעמדו של "מתחרהו", וכך נוצר עקרון הגג.

אך גם בין שאר חברי הקבוצה, האגו ממלא תפקיד חשוב בקשיים בתוך הקבוצה. מלחמה פנימית יכולה להתפתח סביב מי מקבל יותר הוקרה, מי יותר חשוב וכיוב'

הדרך להתמודד עם בעיית האגו, היא על ידי הענקת אהבה לכלל חברי הקבוצה ללא תנאי, והוכרה על מי שהם ולא על תפקידם. לעיתים חברים מגיעים עם חסכי אהבה מוקדמים ולכן הם מכילים דפוסי שאיפת כבוד ואהבה חזקים מאד. אנשים אלו יש לרסן (להגביל את תאבת ההתפשטות שלהם), אך מצד שני, להעניק אהבה וכבוד.

כמו כן, על כל אדם החבר בקבוצה להיחשף לעבודת המידות, ובמיוחד לחיזוק מידת הענווה. ככל שאדם ירגיש אהבה ובטחון כך ההתקדות בצרכיו האישיים תתאזן טוב יותר עם צרכי כלל הקבוצה.

דוגמאות מהעולם להנעת תהליכים באמצעות אמצעי תקשורת מהעידן הרביעי של התקשורת

תהליכים בהתפתחות קבוצות

ערך מורחב


דוגמאות לפרויקטים פעילים ומוצלחים

שי אגסי - Better world- שי אגסי מצליח לרתום פוליטיקאים ותעשינים בכירים למימון החזון של הנעה על דלק אנרגיה חשמלית.

עבודה שחורה - ארגון שפעיל מספר שנים ומצליח לייצר תוכן בצורה יציבה - לאתר הקבוצה

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים