ליברלים ושמרנים
ליברלים ושמרנים היא תופעה אוניברסלית. במאמר זה ננסה להסביר את הסיבות לתופעה.
תופעת הליברלים ושמרנים מבוססת על מספר רכיבים קוגניטיביים-פסיכולוגים-חברתיים המבנים אתת התופעה.
גורמי ההשפעה:
- התגובה לתחום המוכר והצורך בשליטה
- מאפייני הקוגניציה
- אבסטרקטיות או ריאליות
- צורך נמוך וצורך גבוה בקוגניציה
- ביסוס על רגשות או התבססות על רציונליזציה
- איחוד חברתי
- איחוד בחקירה משותפת
- איחוד על ידי יצירת איום וסכנה
תוכן עניינים |
הגורמים והשפעתם על התופעה הליברלית שמרנית
מאפייני הקוגניציה
אבסטרקטיות וריאליות
חשיבה אבסטרקטית היא ככל הנראה היא חלק אינהרנטי ממבנה מוחם של בני אדם. חלק מבני האדם ניחן בחשיבה יותר אבסטרקטית וחלק ניחן בחשיבה יותר מדוייקת. לכל אחת ממני החשיבה יש יתרונות וחסרונות.
אבסטרקטיות
חשיבה אבסטרקטית מאופיינת על ידי השלכה של רעיונות למרחקים גדולים, מבלי שההשלכות הללו בוססו והדרך למימוש השאיפה נבדקה. חשיבה אבסטרקטית על פי רוב תאפיין רעיונות יותר ליברליים כמו שאיפה לשיוויון, לחרות ולאחווה. אך היא לאו דווקא תתמקד בהם. גם בעלי מחשבות שמרניות יכולים להציע רעיונות מרחקי לכת שלא בוססו, רעיונות שמרנים כאלו יכולים להיות גדולתה של מדינה מסויימת או עם מסויים או גזע מסויים.
מדוייקת/ריאלית
חשיבה ריאלית היא חשיבה יותר מדוייקת שבודקת כי כל אוביקט מנטלי הוא מדוייק, וכי ניתן לבנות ממנו תופעה נשלטת ובדוקה. לאנשים בעלי חשיבה כזאת יש נטיה לא לחושב בגדולות, אלא להיות יותר מדוייקים יותר עקבי. הם בד"כ יהיו יותר שמרנים בתפיסת העולם שלהם. כיוון שהם יתקשו להבין תופעות "נרחבות" כמו הומניזם, חרות וכיוב', הם ידבקו יותר למוכר, מעגל ההכרה שלהם והבטחון שלהם יהיה צר יותר ולכן הם יחשבו שמרניים יותר.
צורך נמוך וגובה בחשיבה
צורך נמוך או גבוה בקוגניציה ([1]Hi or Low need for cognition), יקבע האם האדם יהיה ליברלי או שמרן בתחום. במקרים בהם יש תחושת צורך גבוה בקוגניציה האדם יטה יותר להיות ליברל, בעוד במקומום בהם יש צורך נמוך בקוגניציה האדם יטה להיות שמרן.
רגשות ורציונליזציה
אחד המאפיינים הוא האם האדם משתמש בעיקר באומציות לקבל החלטות או ברציונליזציה. נראה כי ל- rACC יש השפעה על רכיב זה (ראה נירולוגיה של קבלת החלטות)
צורך בשליטה או תגובה לתחום הלא מוכר
לבני אדם יש צורך בבטחון או צורך בשליטה במציאות של חייהם (צורך הבטחון בפרמידת הצרכים של מאסלו). כאשר בני אדם נמצאים מחוץ לתחום המוכר שלהם או מחוץ לתחום הנוחות, כפי שהדבר מכונה בקואצ'ינג, הם מגיבים בשתי דרכים אופיינות. הדרך האחת היא הדרך הסקררנית הלומדת (PFC) והדרך השניה היא הדרך החרדתית (FFF). שמרנים יגיבו אני בדרך כלל בחרדתיות וליברלים יגיבו אני בדרך כלל בסקרנות ובעניין.
איחוד חברתי
איחוד בחקירה משותפת
על ידי חקירה משותפת ניתן להגיע בבוא הזמן, לאחר הבנת המרכיבים השונים להסכמה משותפת על הבנת המציאות ודרכי הפתרונות האופטימליות עובר כולם. תהליך זה דורש שלווה ושימוש מסיבי ב-PFC ומעודד ליברליות.
איחוד על ידי יצירת סכנה משותפת
כאשר יש קושי להגיע להסכמה גבוה, עירור של תחושת סכנה מוריד את כמות הצורך בקוגניציה ומגדיל את הצורך ללכת אחר מנהיג יחיד ללא ביקורת. לכן גורמים רבים משתמשים בהקצנה של המציאות והעלאת תחושת החרדה כדי "ללכד את השורות". דבר זה יוצר חברה שמרנית.