הפסקת האש טובה ליהודים? תלוי מהי האג'נדה הפוליטית של העתון שאתם קוראים

כל אחד משלושת העיתונים הגדולים באינטרנט תיאר אחרת את הסכם הפסקת האש. מהשוני בתגובות, אפשר ללמוד הרבה על האג'נדות של כל אחד מהעיתונים, וגם על הדרך הפגומה בה אזרחי מדינת ישראל מוזנים בידיעות המשבשות את שיקול דעתם.

כדי לעצב את דעת הקוראים, התקשורת משתמשת בתהליך שנקרא מסגור (framing). בתהליך זה כלי התקשורת בוחר להציג את הסיפור על ידי הדגשה של אלמנטים שונים, אשר משרים קבלת החלטות בהתאם למסגור. תהליך המסגור נחשב אפקיטיבי מאד ביכולת שלו להשפיע על החלטות שאנו מקבלים, ויכולתו להשפיע על התת-מודע שלנו נמדדה בניסויים אין-ספור כבעלת השפעה מכרעת.  בדוגמה של הפסקת האש ניתן לראות את ההבדלים בין המסגורים השונים של העיתונים, וכך לראות אילו אג'נדות מסתתרות מאחורי העיתון. לאחר שנראה את המסגורים השונים, אנסה לבחון את המציאות מנקודת מבט רציונלית יותר, ואנסה לשאול את עצמנו, האם הפסקת האש באמת טובה ליהודים.

העתונים

כאשר בוחנים את הכותרות של עתון הארץ אפשר לראות שבכותרת מופיעה ידיעה שגם לאחר הפסקת האש נמשך הירי, וכי ההסכם הוא הישג לחמאס ולמצרים. הכתבה הבאה מתארת זעם כלפי נתניהו. אף מילה עלא נכתבה על כך שההסכם הוא הישג לישראל. גם כשנכנסים לכתבה העוסקת בהישג למצרים, ומתארת את ההסכם, קשה להבין שיש כאן גם הישג לישראל. המסקנה המתבקשת היא שנתניהו כשל ונתפס כמנהיג חלש.

גם Ynet מבנה את הידעות כך שיתקבל הרושם שישראל כשלה, ושהעזתים שמחים. גם כאן הכותרת היא על המשך ירי הרקטות גם לאחר הפסקת האש, ויחד איתה הכותרת הבאה מדברת על שמחה בעזה. בכתבה השלישית בסדר, נתניהו מצטייר כאדם חלש, המבקש לתת סיכוי להפסקת האש, משל היה אחרון המנהיגים הרופסים, המבקשים פיוס.

לעומתם NRG מראה תמונה חזקה של נתניהו עם דגל ישראל עם כותרת "נתניהו: פעלנו באחריות; ברק: המטרות הושגו במלואן". אומנם מוצגת ביקורת על ההסכם, אך היא מתויגת תחת המילה "ביקורת" ומעליה יש תמונה של מופז, שנחשב מועמד מחוסל פוליטית. כלומר, אם יש ביקרות, היא לא עניינית ופוליטית.

ההבדל בין כל אחד מהעתונים נובע כנראה משיקולים פוליטיים שמסתתרים מאחורי כל עיתון. אין זה סוד כי "הארץ" ו-"Ynet" שוטמים את נתניהו. כבר שנים הם מתנגדים להיבחרותו לראשות הממשלה, ולכן הם יפעלו להציג את המידע כך שנתניהו יתפס כחלש. לעומתם מעריב שתמיד היה תמיד מרכז-ימין, ואף סביר להניח שיטה יותר לכיוון הימני לאחר שלאחרונה נקנה על ידי שלמה בן צבי, יעדיף לתמוך בנתניהו כדי לסייע לו לקראת הבחירות.

כל זה הווה וידוע בחוגי תקשורת. אך השאלה היא האם אנו כציבור יכולים לקבל החלטה מושכלת ללא framing. האם אנו יכולים לבחון את הפסקת האש משיקולים רחבים יותר? על מנת להצליח בכך חשוב שהמסקנה תתקבל ללא מניפולציה, תוך בחינה רחבה ככל הניתן. עד כמה שידוע לי, קשה מאד לייצר סיטואציה כזאת. היא דורשת אפשרות לדיון רחב, חף ממניפולציות שליטה (כמו priming, moderation וכיוב'). אני יכול להגיד שפיתוח דיון כזה, הוא חלק מהאתגרים שעומדת בפניה הקהילה הדליברטיבית, אלא שכיום, עד כמה שידוע לי, אין כלי כזה. יש רק כלים חלקיים שניתן להשתמש בהם. לכן בינתיים, אם אנו רוצים לגבש דעה, מומלץ לקרוא מספר מקורות ולנסות לבחון בעצמכם ולקבל החלטה בעצמכם.

ההסכם
כרגע, בהעדר כלי מתאים יותר, אני מבקש לבחון את הפסקת האש מנקודת מבטי, המבוססת על מחקר עצמאי בתורת המלחמה והשלום. אתם מוזמנים כמובן לבקר, להעיר ולהתייחס, כדי ליצור תמונה יותר מאוזנת. אם אקבל ביקרות עניינית, אנסה לתקן את הפוסט, כך שיהיה יותר רחב-מבט.

כדי לבחון את ההסכם, יש קודם כל לקרוא אותו. לשמחתנו זהו הסכם קצר ופשוט שניתן לקרוא אותו כאן:

ההסכם מדבר על כך שישראל לא תתקוף את עזה כולל מהים, מהאויר ומהקרקע, לא תחסל ולא תבצע כניסות לעזה. מצד שני כל הפלגים הפלסטינים יפסיקו פעולות עוינות, כולל הפסקת ירי טילים ותקיפות לאורך הגבול. תהיה פתיחה של המעברים  לאנשים ולסחורות. מצרים תשמש כמתווך ואם יש מחלוקות והשגות מצרים תיודע לגביהן.

באופן ישיר, ההבנות הללו, הן אלו שבגללן יצאה ממשלת ישראל למבצע הקרקעי. המטרה היתה להפסיק את ירי הטילים ופעולות הירי מעבר לגבול. ואכן מטרות המבצע הושגו במלואן. ולכן ברק צודק בטענה שלו כי המטרות הושגו במלואן. גם נתניהו צודק בטענה שלו שהמבצע נוהל באחריות. הפעלת הכוח בוצעה בעוצמה המינמלית הנדרשת כדי להביא את החמאס לחתום על ההסכם, תוך הימנעות מפגיעה באזרחים ככל הניתן. נתניהו דאג לפני המבצע להשיג את תמיכת המדינות המערביות. הוא לא הכניס את כוח הקרקע לעזה, דבר שהיה עלול לגרום לפגיעה נרחבת באזרחים עזתיים ולעליה משמעותית בהרוגים מקרב כוחות צה"ל. הוא גם לא נשמע לקולות העולים מהימין, הקוראים "להכניס" לעזתים. הקולות הללו, שמופיעים בימין הקיצוני בכל מקום בעולם, אין בהם כדי להביא לרגיעה, אלא כמעט תמיד, הם מביאים להסלמה ולהגררות למלחמות קשות מרובות הרוגים וסבל לשני הצדדים. כך שאכן נראה שנתניהו פעל באחריות ובמידתיות.

אך גם מעבר לכך, יש כאן עוד הישגים חשובים, המתמקדים ביצירת אחריותיות ודיאלוג בין מצרים, ישראל והחמאס. מצרים, שהפכה להיות דמוקרטית, מגלה אחריות. על אף שהשלטון נמצא כרגע בידי האחים המוסלמים. מצרים התגלתה כמתווך הוגן, ולכן בפועל מצרים נכנסת לתהליך של משא ומתן עם ישראל על יצירת יציבות באזור. היא הופכת שותף פעיל ביצירת תהליכי רגיעה עם הפלסטינים. מורסי מתגלה לעת עתה, כמנהיג ריאלי. אין זה אומר שהוא מוותר על חלומו להשמיד את ישראל, כפי שהציעו האחים המוסלמים, אבל הפרגמטיות לפחות כרגע מאלצת אותו להתפשר עם המציאות. דבר שאליו קיצונים אינם נדרשים, עד שהם מגיעים לשלוט במדינה דמוקרטית.

בנוסף יש כאן עוד שני חידושים מעניינים. מצד אחד ישראל לא תתקוף את עזה, ובכך היא תיצור לעצמה שם טוב יותר בעולם, ומצד שני, כל הפלגים הפלסטנים יצטרכו להפסיק אש. כמובן שלא כל הפלגים חתמו, ובוודאי יש פלגים קיצונייים שכן ירצו להמשיך לפתח את הסלמות בעתיד (ואכן עשו זאת לאחר כניסתה לתקוף של הפסקת האש). אך הדבר הזה, מחייב את החמאס שחתם על ההסכם, לשלוט טוב יותר בשטח ולהכיל את הקיצוניות למצב שבו הדעתנות הקיצונית לא תהפוך למעשי אלימות כלפי ישראל. דבר זה יחייב גם את החמאס להפוך לפרגמטי יותר.

הסכם הזה אינו חסין טעויות להבנתי. למשל הפלסטינים יכולים על פי ההסכם להמשיך לתקוף את ישראל דרך סיני, או לחלופין דרך הים. אלא שגם כאן וגם כאן, סביר להניח שהמצרים וחיל הים הישראלי יוכלו למנוע זאת. הם גם יכולים, על פי ההסכם הזה להתחמש עד מעל הראש דרך המעברים הפתוחים. כאן לא ברור מה ימנע מהחמאס, בפעם הבאה שתהיה התדרדרות להיות מצוידים בעשרות-אלפי טילים, שיכריעו את כיפת ברזל. לא ברור מה ימנע את ההתחמשות של החמאס בטילים טובים יותר נגד טנקים ונגד מטוסים. קשה לי להאמין שגורמי הביטחון הישראליים ויתרו בנקודה זאת, ועלינו רק לקוות שיש דרך שבה בעימות הבא צה"ל יוכל להמשיך לפעול ביעילות נגד החמאס, אם וכאשר ניכנס לסבב הבא של אלימות.

ההסכם הזה הוא גם כמובן זמני, כמו כל הסכם הפסקת אש. יתכן מאד כי מצרים תתגלה כמתווך לא הוגן, או שמצרים לא תשמור באדיקות על ההסכם. יתכן כי היא תגלה הבנה ל"חריגות" פלסטיניות מההסכם, ובכך תאפשר יצירת הסלמה מחודשת בעתיד. על פי דיווחים בעיתונות, ההסכם הזה דומה להסכם הקודם, ולכן לכאורה אין כאן שיפור. אלא שלהערכתי, היווצרות היציבות הינה תהליך אורך טווח של התנגשויות, התגבשות הבנה בצד השני שהמלחה בישראל אינה כדאית, עד ליצירת רגיעה. כך למשל ישראל יצאה לכמה וכמה מלחמות בארצות הערביות (העצמאות, קדש, ששת-הימים, יום כיפור), עד שנוצרה הפחתה בכמות הלחימה, והיא מתמקדת מאז במלחמות נגד ארגוני טרור, ולא נגד מדינות (לבנון-1, מבצעים בלבנון, מבצעים בגדה ומבצעים בעזה).

אם מסתכלים לטווח הרחוק, עצם הכניסה של מצרים כמתווך בחסות אמריקאית, ועצם הצורך של החמאס להשיג שליטה על הקיצונים בעזה, הם תהליכים שיכולים להוביל את החמאס ואת מצריים לתהליכים של דה-רדיקליזציה וליותר אחריותיות. מצרים גם תצטרך להמשיך להיות בקשרים טובים עם ישראל, כדי להמשיך לשמור על היציבות האזורית, שבסופו של דבר, במצב הדמוקרטי הנתון, דרושה לאחים המוסלמים. כל זה יכול להשתנות אם האחים המוסלמים יצליחו להשתלט על המדינה במידה כזאת שהם יאבדו את הבלמים והאיזונים מצד האופזיצה הליברלית, אבל עד אז, ההסכם שהושג, הוא למיטב הבנתי, אבן דרך חשובה בדרך ליציבות ולהפחתת עוינות בינינו לבין החמאס, ולהתפתחות משטר דמוקרטי אמיתי במצרים.

 לסיכום

לפחות כפי שאני מבין זאת (ואני מחכה לביקורת שלכם), ההסכם הזה טוב ליהודים, טוב למצרים וגם טוב לאזרחי עזה. הוא אולי פותח דרך להתחמשות רחבה יותר של החמאס, אך הוא מייצר תהליכים מדינים שיש סבירות גבוהה שיובילו להתמתנות בפעולות כל הצדדים, ולהתפתחות של רגיעה בטווח הארוך. אם לגורמי הבטחון יש פתרונת להתחמשות של החמאס (וסביר להניח שיש להם), אזי גם בטווח הקרוב, ההסכם הזה הוא התקדמות בדרך להתפתחות דו-קיום מתוך סבילות (כלומר, זה לא שנלך לנגב חומוס בעזה, אבל נוכל בעוד כמה וכמה שנים לא לחיות תחת התקפות).

מבחינת ה-Framing והאג'נדות הנסתרות, אנו כישראלים נמצאים בבעיה. הבעיה היא שעתון ליברלי כמו "הארץ", פועל במודע נגד פתרונות ליברלים מסיבותיו הוא. הבעיה היא שאנו אזרחי ישראל מנוהלים על ידי גורמים אינטרסנטים, שנראה שטובת הכלל אינה לנגד עיניהם כאשר הם באים "לעצב" את דעותינו . לנו, כרגע יש בעיה שאנו כחברה. במקום לקבל החלטות ענייניות, אנו  מוסתים לפתרונות אמוציונליים, כיוון שיש גורמים שלמען שיקולים לא עניינים, מוכנים להסית את ציבור קוראיהם נגד האינטרסים של הציבור עצמו.

 

עוד הערה חשובה לסיום:

יתכן כי מצרים, האו"ם וארה"ב הברית לא יהיו מתווכות הוגנות, והן יתעלמו מהפרות של ההסכם באופן לא שיוויוני. אך אנו כאזרחים יכולים לפתח כלי למעקב אחר ההפרות של שני הצדדים, וכך לבחום מי הפר את ההבנות, ומי הוביל להתדרדרות הבאה. אם נצליח לייצר כלי הוגן כזה, ולכלי הזה תהיה גושפנקא של תקפות הנתונים, עצם העובדה שיש עוקב אחרי, תוכל בעתיד להביא את הצדדים להימנע מהפרת הסכם, כיוון שבזמן הפיצוץ הבא, יהיה בידי כלי התקשורת מידע אוביקטיבי לבחון מי מי האשמים. אם רק אחד מכם יגיד שהוא/היא מעוניינים לנהל כלי כזה, אשמח לעזור לו להקים את הכלי, ולפתח קהילה תומכת… לשיקולכם.

Facebook Comments

13 thoughts on “הפסקת האש טובה ליהודים? תלוי מהי האג'נדה הפוליטית של העתון שאתם קוראים

  1. איתי

    מאמר מעניין, תמיד נחמד לקרוא מבטים יצירתיים ומקוריים בחברה שכלכך מקוטבת לימין שמאל.

    Reply
  2. טל ירון Post author

    תודה איתי. כן, גם אני אינני אוהב את הקיטוביות באינטרנט הישראלי. יש בכך בעיני ראיה לא בוגרת מספיק שלנו כחברה. יש הרבה מאד בלוגרים טובים באינטרנט, אך רבים מהם נסחפים להתרסה, וחבל.

    Reply
  3. גיורא

    עקרונית התמונה שאתה מציג כאן לגבי התקשורת מדוייקת למדי, אך כשאתה מעמיד מול זה את ה"מציאות האמיתית" (עם הסתייגות אמנם, שזה לפי הבנתך בלבד), אתה משמיט את הקרקע מתחת לתקפות טענותיך כי התקשורת מוטה לפי אינטרסייה, נטיותייה ואג'נדותייה. גם אתה מוטה. ברור שמן הסתם אתה לא עובד של דנקנר או כותב בישראל היום, אבל גם לך יש עמדות ואג'נדה ואמונות והעדפות והם עומדות מאחורי קביעותיך כאילו המבצע הצליח. אני לדוגמא חושב שהמבצע הזה, מעבר לתוצאותיו שכצפוי לרבים הן זהות כמעט לחלוטין להבנות שלאחר עופרת-יצוקה, הבנות שקרסו כמעט מייד עם כינונן, לא יכל להצליח מכיוון שאין מאחוריו מטרות אותנטיות, אלא הוא תוצר של צרכים פוליטיים של השליטים, אחרת היו צריכים לפתוח בו כבר לפני שנתיים-שלוש כשהירי מהרצועה התחדש והמשיך ולא לפני הבחירות. נכון שלרוב הציבור אין עמדה אותנטית ומוצקה משלו לכן הוא נתון למניפולציות וספינים של הפוליטיקאים והתקשורת, מה שאתה מכנה "פריימינג", אבל האם לא גם אתה, כולנו בעצם, חיים בתוך המסגרות התודעתיות האלה?

    Reply
  4. טל ירון Post author

    שלום גיורא,

    אכן גם אני שבוי בתפיסת מציאות משלי. הפילוסוף קארל פופר, טען שאדם המנסה לחשוב לבד, הוא כמו עיוור. לכן אני מציע שאת הדיון על המציאות, נערוך כולנו ביחד. כך נוכל לראות את המציאות על מורכבותה.

    אני מקבל את הערותיך, ומשפר את הערך. אני עדיין טוען כי בטווח הארוך ההסכם טוב. אם תרצה, אתן לך מקום לכתוב דעה משלך, שתנמק את ההסברים בצורה ההפוכה, ואפרסם אותו כאן בבלוג.

    הנה השיפור על פי המידע שנתת לי (אני זוכר שהטענה שלך הופיע באחד העיתונים אך לא ראיתי היכן. אם תמצא אותה, אציין גם יחוס למקור).

    התיקון:

    "על פי דיווחים בעיתונות, ההסכם הזה דומה להסכם הקודם, ולכן לכאורה אין כאן שיפור. אלא שלהערכתי, היווצרות היציבות הינה תהליך אורך טווח של התנגשויות, עד ליצירת רגיעה. כך למשל ישראל יצאה לכמה וכמה מלחמות בארצות הערביות (העצמאות, קדש, ששת-הימים, יום כיפור), עד שנוצרה הפחתה בכמות הלחימה, והיא מתמקדת מאז במלחמות נגד ארגוני טרור, ולא נגד מדינות (לבנון-1, מבצעים בלבנון, מבצעים בגדה ומבצעים בעזה)."

    Reply
  5. גיורא

    גם אני, מן הסתם, נתון להשפעות חיצוניות. עם זאת, אני רוצה להאמין שיש לי איזה גרעין תודעה משלי, אותנטי, שלאורו אני רואה את הדברים.
    לגבי ה"שיפור" שהוספת:
    זו רק דרך, שלהערכתי לא בחנת לעומקה, לפרש את המציאות, שנפרשת על-ידיך בצורה חלקית וחסרה (אני מדבר ברמת העובדות המוסכמות). מעשית, מאז הקמת המדינה, לא פסקנו לרגע בעימותים צבאיים עם שכניינו. העימותים שינו פנים ושינו צורה, אבל לא פסקו אף-פעם. המקומות היחידים בהם הסתיימו עימותים צבאיים לגמרי הם היכן שמלחמה הפסיקה בהפסקת-אש (מושג נזיל למדי, אחרי הפסקת האש המלחמת יוה"כ, לדוגמא, המשיכו ארועי אש עוד חודשים), שהמשיכה להסכם שביתת-נשק שבמקרים ספורים הבשיל לתהליך שלום שהסתיים בהסכם. לראות בכל-מיני סיכומים טקטיים שנעשו תחת-אש ולפני בחירות כחלק מאיזה תמונה עמוקת-טווח ורחבת-יריעה נראה לי מופרך בעליל.

    Reply
  6. טל ירון Post author

    גיורא, אתה צודק שזה נראה שטחי ומופרך. זה מעלה בפני את הצורך לכתוב בהקדם את התיאוריות שמביאות אותי לפרשנות הזאת. בעבר התחלתי לכתוב על תיאוריות מלחמה ושלום, אך היא בהחלט צריכה שיפור ושידרוג. בינתיים, עד שהתיאוריות יהיו כתובות, אני מסכים שהפרשנות שלי נראת מופרכת.

    על היווצרות שלום: https://www.talyaron.com/ariel12b/2012/03/16/peace-n-deliberation/

    על מלחמה (סדרת פוסטים): https://www.talyaron.com/ariel12b/2010/07/28/war-games/

    Reply
  7. יורם הר-לב

    שלום

    ניתוח ההסכם לוקה בחסר לדעתי כי אי אפשר לנתח הסכם בלי ראיה רחבה של מה שקורה בעולם המתוקשר שלנו ובעיקר במזרח התיכון.

    את המניעים של מורסי חייבים לבדוק מול הרצון שלו לכונן חליפות סונית בראשותו. הוא פעל לרכז בידיו את הכוח הצבאי ולאחרונה עשה צעד נוסף בכיון כאשר הכפיף את הרשות השיפוטית לעצמו כנשיא. כל מי ששמע את נאומו באו"ם יכול להבין שהוא כבר חושב עצמו לחליף.
    כדי לבסס חליפות עליו להלחם בפלגים הקיצוניים (אל קאידה ודומיו) שחלקם נמצא גם ברצועת עזה. הוא עושה זאת בסיני וזו תהיה מדיניותו כמתווך. אני מעריך שהוא ינסה להשאיר את חיסול ישראל (החזקה) למועד מאוחר יותר לאחר שיתבסס בכל האזור. אני מעריך שהוא יתערב בירדן ובסוריה לכונן שם ממשל סוני של האחים המוסלמים הנשלט על ידו.
    חייבים גם לקחת בחשבון שחקנים אחרים בשטח: האיראנים (שרוצים להקים חליפות שיעית), הטורקים (שרוצים להקים חליפות גם הם,), השאיפות המוסלמיות (שעבורם הם יכולים להתאחד) באירופה, וארה"ב של אובמה. רבים מקווים שהוא למד לקח מהשטויות שעשה במזרח התיכון. אני נוטה לחשוב שאנשים אידיאולוגים לא משנים את דעתם כל כך מהר, ראו את אנשי השמאל בישראל. לכן אני מעריך שהוא ימשיך במדיניות של תמימות ליברלית שאינה מציאותית במזרח התיכון.
    ברור לי שהחמאס יחזור להלחם בנו. זו מהותו, אך התרבות המוסלמית מאשרת לכופף את הראש ולחזור ולתקוף כאשר התנאים לכך בשלים לדעתם. לדעתי הם ינסו למצוא את גבולות המכסימליים בהם הם יכולים לפעול בלי תגובה ישראלית מסיבית. מבחינה זו לדעתי מדיניות של 'בעל הבית משתגע' של אולמרט מהווה הרתעה חזקה ממדיניות של הבלגה להפרות קטנות.
    נתניהו הוכיח בעבר שיש לו ראיה ארוכת טווח והוא לוקח בחשבון גורמים רבים, לכן אני חושב שההסכם הוא המכסימום שאפשר היה לקבל בתנאים הנוכחיים (לחץ של אובמה למשל). אך אין זאת אומרת שזה הסכם טוב. השקט תלוי בעיקר בתגובה של ישראל לניסיונות הפרה של החמאס (לא רק באש אלא גם בהכנסת נשק או סחורות אסורות אחרות לרצוועה) או הפלגים האחרים.

    Reply
  8. אוריאל

    הרושם שלי מעיתון הארץ בסוגיה הזאת דווקא שונה. חוץ מהכתבה שהבאת, היו גם לא מעט כתבות שדיברו בשבחו של נתניהו.(חפש לדוגמה מאמר מערכת מיום שישי תחת הכותרת ״בשבח נתניהו״)
    האם לדעתך במידה ונתניהו היה מתחיל בהידברות עם חמאס לפני החיסול והמבצע, לא היה ניתן להגיע להסכם כזה? אני כמעט בטוח שכן, רק שלצערי הדרך היחידה שהסכם כזה יכול להתקבל היא עם תיבול חזק מאוד של דם.

    Reply
  9. טל ירון

    יורם,

    אני נוטה לקבל את הפרשנות שלך לגבי מהלכי מורסי. אני מניח שהמטרה שלו היא גם לכונן בטווח הרחוק חליפות סונית. הוא מתנהג במתינות, אך פועל למען עתיד ברור בו השריעה והאיסלאם ישלוט ללא עוררין במצרים. אלא שלדעתי, יש דברים שגדולים ממנו. אין ספק שהוא ינסה להפוך את המשטר המצרי לדיקטטורי, והוא אכן ניסה לעשות זאת השבוע, אלא שהציבור המצרי לא שיתף איתו פעולה. אני מאמין שהמדיום הוא המסר, וברגע שיש לך עם שיודע להשתמש בתבונה באינטרנט, קשה מאד לכונן דיקטטורה. נראה לי שהמצרים עברו את נקודת האל-חזור של גיבוש תורת עבודה באינטרנט, כדיי לייצר דמוקרטיה וליברליזם. לכן אני מעריך שעל אף רצונו, מצרים תשאר יחסית ליברלית.

    אוריאל,
    מבחינת האפקט על המאזינים, אלו הכותרות הראשיות שבעיקר משפיעות. בתוכו אתה יכול להכניס איזה כתבות שאתה רוצה, אך מהן רוב הציבור פחות מושפע. לכן יש חשיבות לכותרות הראשיות.

    לגבי השגת הסכם דומה ללא אלימות. אני נוטה להניח שניתן היה. גרשון בסקין טוען שהסכם כזה היה בדרך. אין לי מספיק כלים להיות בטוח בכך, ואני גם נוטה להאמין שהפוליטיקה הישראלית אוהבת מלחמות חמש דקות לפני הבחירות (אגב, גם יום כיפור נערכה ערב הבחירות).

    עמור,

    מרמרי היה העורך של הארץ, לא? הוא היה עוד אחד מאלו שהפוכו את המוח הישראלי לספוג שאינו מסוגל לראות מעבר לסנטימטר הבא.

    Reply
  10. יורם הר-לב

    אוריאל

    לצערי לפעמים אי אפשר להגיע להבנות לפני שבוחנים את הכח. לכן יתכן ואי אפשר היה להשיג הסכם לפני הפעלת הכח (זהו אופי אנושי שתקף גם לגבנו).

    ירון:
    אני מסכים לחלוטין שיש מגבלות למורסי (ולאחרים), אך חשוב להבין את המניעים הבסיסיים כדי לנתח מצב ולחזות התנהגות. זה מה שניסיתי להציג.
    אני לא שותף להערכה שלך על הכח של הדמוקרטיה במצרים.
    לא מזמן חשבו כאן שיש לצבא כח לרסן את האחים המוסלמים, מורסי הצליח לנטרל אותם (אותו דבר קרה גם בטורקיה שם לצבא היה כח רב הרבה יותר וגם היה מגובה בחוקה).
    עליך לזכור שהצעירים מהפייסבוק הם מיעוט מבוטל בעם המצרי שרובו מוסלמי הרוצה בחוקי השריעה (לפי סקרים). גם בטורקיה הצליח ארדואן (מאותן סיבות) לשנות את החוקה בדרך דמוקרטית כשהוא נשען על רוב העם הטורקי. למרות שהמיעוט הדמוקרטי (המרוכז בעיקר בערים הגדולות) בטורקיה גדול מהמיעוט הדמוקרטי המצרי.

    Reply

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *