Kanka
2000 li yılların başında internet hayatımıza girdikten sonra ülkemizde en çok kullanım amacı sohbet etmek ve yeni arkaşlıklar edinmek oldu. Yeni insanlarla tanışmak, farklı ülkelerin kültürlerini öğrenmek ve karşı cinsten arkadaş edinmek için oluşturulan akımların başını mirc adı verilen yazışma programları aldı.
Yıllar geçtikçe mirc yerini, icq ya bıraktı. Sohbet odalarında tanışan insanlar icq adreslerini birbirlerine vererek kendi listelerini oluşturmaya başladılar. Bu yazılımların mirc scriptlerinden farkı ise görüntülü chat imkanı sağlamasıydı. Sektörün bukadar büyüdüğünü ve insanların mesajlaşma programlarına olan ilgilerini gören firmalar yeni yazılımlar piyasaya sürmek için girişimde bulundular. Bunda en büyük atağı microsoft yaptı ve xp işletim sistemiyle birlikte messengerı piyasaya çıkarttı. Kullanıcılar yavaş yavaş icq dan msn kullanımına geçiyorlardı çünkü icq numaralarını akılda tutmak zordu ve başka bir olanak sağlamıyordu. Microsoft messenger ise, görüntülü ve sesli sohbet imkanı sağladığı gibi, mail adresleri üzerinden çalışıyor ve epostalarınız kontrol etmenize de olanak veriyordu.
Günümüzde ise sosyal medya adı verilen facebook, twitter gibi siteler tüm mesajlaşma programlarını geçmiş durumda. İnsanların kendi ad ve soyadlarıyla kullandıkları bu platformlar, görüntülü yazılı haberleşmeyi sağladığı gibi; yeni insanlarla tanışmaktan çok, kullanıcıların gerçek arkadaşları, kankaları ve akrabaylarıyla sürekli iletişim halinde olmalarını sağlıyor. Yeni arkadaşların değil, gerçek hayattaki tanıdıklarınızın listenizde bulunduğu bu platformlar diğer haberleşme programları gibi bir yazılıma ihtiyaç duydmadığı gibi, web tabanlı olarak kullanıcılarına oyun oynama, resim ve video paylaşma gibi seçeneklerde sunuyor.