ויקידיון
תוכן עניינים |
הסבר
מהו ויקידיון
ויקידיון, הוא כלי שנועד לאפשר דיונים בקרב הרבה אנשים, באמצעות מדיה-ויקי. הויקידיון, נועד לאפשר לעמדות שונות ללכת ולהשתפר, ולהתאחד בבוא הזמן, לאור ביקורת שמועלה כנגד העמדות השונות.
ראו גם: הסבר למשתמש בויקידיון-המפלגה הישירה
מדוע להשתמש בויקדיון?
דיונים רגלים בפורומים, נוטים להתפזר מאד, ורוב הידע נעלם בענני השיחות האין-סופיות. לכן בשנים האחרונות מתפתחים כלי דיון-אוגרים. גם ויקדיון הוא כלי שנועד לאחד ולאגור ידע, ולהשביח אותו.
על יתרונם של כלי דיון אוגרים ניתן לראות בסרטון הזה של TruthMapping והסרטון של הדליברטריום. גם אקלי, היא כלי דיון-אוגר, אך היא מבוסס על פיתוח חדש, המיועד כרגע למצבי מחלוקת מגובשים (לאחר שנערך דיון מסיבי, וברורות נקודות המחלוקת).
הסבר מפורט למה להשתמש בויקידיון
מטרתה של המפלגה היא להגיע למצב בה יש לה עשרות ומאות אלפי חברים. עד לאחרונה, ניהול של כמות כזאת של אנשים ללא מבנה היררכי היתה משימה בלתי אפשרית. כיום הדרכים לנהל ארגוני ענק כאלו, ללא היררכיה הולכות ומתפתחות. עלינו למצוא דרכים אלו.
להיררכיה יש מחיר כבד. ההירכיה הופכת כל ארגון, במקודם או במאוחר למשהו שרובנו לא נוכל להזדהות אותו (ראו חוק הברזל של האוליגרכיה), למקור עוצמה, לסיאוב ולשחיתות.
כיום עומדות בפנינו האפשרויות לנהל ארגוני ענק, ללא היררכיה. מאז התפתחות האינטרנט התפתחו היכולות לנהל ארגוני ענק ללא היררכיה. הארגונים שהובילו מהפכות אלו היו בעיקר ארגוני קוד-פתוח, המבוססים על משאבים-פתוחים. קהילות גדולות, הצליחו להרים ביחד מוצרים מדהימים, עבור כלל הציבור.
אם אנו מעוניינים מצד אחד לאפשר למאות אלפים במדינת ישראל לנהל פוליטיקה דמוקרטית יפה, ומן הצד השני להימנע מהיררכיה, עלינו לפתח מיזם שיאפשר, כמו בקהילות קוד פתוח, לקהילה הולכת וגדלה להשפיע גם על המנגנון שלנו, להיות מעורבים בבניתו, ובשימור הדמוקרטיה שלו.
כבר היום הדיונים בקבוצה הופכים למסובכים. תארו לעצמכם מה יקרה כאשר יהיו כאן אלפי חברים פעילים. כמה פעמים תוכלו לחזור על עצמכם מחדש? כמה פעמים תוכלו להסביר שבאי-כוח דורשים? איך יראו תיבות הדואר שלכם? כבר היום, כאשר אנו עורכים פגישות מרחב פתוח, שהן כלי מעולה להשיג הסכמה ודיון אפקטיבי בקבוצות של עד 15 איש, אנו נאלצים להשקיע משאבים רבים בהסברה לחדשים, כיצד הפגישות מתנהלות, וכיצד עליהם לוותר על הווכחנות הבעייתית שיש בחברה הישראלית, ולקבל על עצמם את תרבות הדיון המאפשרת שיח פורה.
לכן הפתרון הוא להכין טקסטים טובים, שמסבירים לכל החדשים, מדוע אנו עושים דברים כך או אחרת. הטקסטים הללו צריכים להיות בעריכה מתמדת, ולעבור שיפור הולך ומתווסף, כדי שיסבירו בצורה המיטבית לחדשים, מדוע יש לנהוג כך או אחרת, מדוע אנו משתמשים בבאי-כוח, איך תתבצע ההשפעה בכנסת, וכיוב'. בטווח הארוך, מטרתם של הטקסטים לאפשר להשקיע מינימום אנרגיה הדרושה לחיבור משתמשים חדשים.
לשם כך, עלינו להשתמש בכלי עריכת טקסט חברתי, כויקי. ויקידיון-מפלגתי, הוא כלי שמאפשר ליצור ערכים, על ידי דיון.
באופן עקרוני, ויקידיון-מפלגתי, מאפשר לנו לבנות ערכים תוך כדי דיון. הוא דורש התרגלות בהתחלה. עלינו להשתדל לבנות את הערך, כך שיהיה קל להבין איך להשתמש בו.
סופו של דבר, תהליך הבניה שלנו הוא שיקבע האם נצליח להפוך למפלגה ענקית בעלת רוח דמוקרטית אמיתית. ניתן לשער שתהליך הדיונים שלנו בויקי, יהיה הבסיס לבנייתה של מפלגה כזאת. כפי שציין זאת מוטי קושורבסקי (מתוך הפראפרזה הידוע של מרשל מקלוהן), "המדיום הוא המסר" - אם נשתמש נכון במדיום, גם נקבל מפלגה דמוקרטית וגדולה.
אנא עשו מאמץ לבנות דרכי דיון עבור המפלגה, ולהשתמש במה שאנו מטיפים לו :-)
עקרונות העריכה בויקידיון-מפלגתי
דיון בין אפשרות לביקורת
באופן עקרוני, ויקידיון-מפלגתי מאפשר לבנות ערכים תוך כדי דיון. על הכותב של הערך לכתוב את הערך בדף התוכן, ואילו על הביקורת על האפשרויות השונות, להכתב בדף השיחה, במקביל לסעיף בדף-התוכן. (למשל, הסעיף "2.7 מגבלת היצוג של באי הכוח", יוצג בצורה מקבילה בדף השיחה: "2.7 מגבלת היצוג של באי הכוח", ותחתיו תרשם הביקורת).
את התשובות לביקורת ירשום עורך הערך, בדף התוכן (תוך מתן הערה בדף השיחה).
הוספת אפשרויות
במקרה שיש צורך להציע אפשרות אחרת לערך או לאחד הסעיפים, תרשם "אופציה נוספת", ותחתיה תוצג העריכה החדשה.
פתיחת תת-דפים
אם יש צורך יש להקים דיונים מורכבים על תתי-דפים, אז יש לפתח דף חדש לערך-דיון.
במקרה של חוסר בהירות, ישאל את האחראים על הדף
אם לא ברור היכן יש להכניס תת-סעיף חדש, ישאל את האחראים על הדף בדף השיחה.
תהליך הדיון
ויכוח
כך הוא מתחיל: בהתחלה יש ויכוח בנושא כל שהוא. הויכוח יכול להיות בכל נושא, בכל דף ובכל שאלה שעולה.
שני הצדדים (או יותר) מעלים את האפשרויות השונות לפתרון הקונפליקט תחת הסעיף המתאים, על ידי קישור לדף חדש המיועד לדיון (אנא בדקו הא כבר היה דיון כזה, לפני שפותחים דף חדש).
הצגת העמדות
לדוגמא, נשתמש בדיון על השימוש בשפת זכר או נקבה
האם להתשמש בשפת זכר או נקבה? |
אפשרות א: שימוש בשפת נקבה. |
סיבות
תחת כל אפשרות, התומכים באפשרות יצינו את הסיבות לבחירת האפשרות:
האם להתשמש בשפת זכר או נקבה? |
אפשרות א: שימוש בשפת נקבה
|
אפשרות ב: שימוש בשפת זכר
|
תומכים
כדי לאפשר קיום דיון בין תומכים למתנגדים, חשוב לציין תחת כל אפשרות מי הם התומכים + חתימה שמאפשרת גישה לדף שלהם לצורך דיון:
הכי קל לחתום, באמצעות שלושה גלים ~~~ (חתימה בארבעה גלים ~~~~ תצרף לחתימתך גם את התאריך והשעה).
האם להתשמש בשפת זכר או נקבה? |
אפשרות א: שימוש בשפת נקבה
|
אפשרות ב: שימוש בשפת זכר
|
את הביקורת נציג בדף השיחה:
שיחה: האם להשתמש בשפת זכר ונקבה? |
ביקורת על שפת נקבה:
|
ביקורת על שפת זכר:
|
התמודדות עם הביקורת
כאשר התומכים בעמדה מסויימת קוראים את הביקורת, עליהם לנסות לשפר את הסיבות, כך שיעמדו טוב יותר בביקורת.
התומכים מציגים את התשובה הן תחת הביקורת (בהזחה).
שיחה: האם להשתמש בשפת זכר ונקבה? |
ביקורת על שפת נקבה:
|
ביקורת על שפת זכר:
|
והם יכולים לשפר ישירות בדף התוכן:
האם להתשמש בשפת זכר או נקבה? |
אפשרות א: שימוש בשפת נקבה
|
אפשרות ב: שימוש בשפת זכר
|
שיפור עמדות ושינויי תמיכה
בתהליך של התכתבות , תוך הוספת ביקורות בדף השיחה, ושיפור סיבות התמיכה, ילכו וישתפרו שתי העמדות.
מומלץ מאד ליצור קשר טלפוני או פנים-אל-פנים עם התומכים של ההצעות השונות כדי לאפשר תיאום מהיר יותר בין האנשים. הדיון הישיר מאפשר הבשלה מהירה יותר של הסכמות, ושיפור העמדות.
לכן, רצוי שלכל אחד יהיו פרטי קשר בדף האישי שלו.
שינוי בתמיכה
יתכן מאד כי במהלך הדיון, אנשים ישנו את תמיכתם ויצטרפו תומכים חדשים. במקרה כזה, על התומכים לסמן זאת בדף התוכן, על ידי כך שיסירו את עצמם מהעמדה בה הם לא תומכים, וירשמו את עצמם מחדש בעמדה בה הם תומכים.
האם להתשמש בשפת זכר או נקבה? |
אפשרות א: שימוש בשפת נקבה
|
אפשרות ב: שימוש בשפת זכר
|
הוספת עמדה נוספת
יתכן כי לאור הדיון, אחד המתדיינים יחליט שיש לו עמדה שעונה על על הקונפליקט המקורי טוב יותר. לכן יהיה עליו לנסח אותה מחדש, בתחתית רשימת העמדות (באופן כללי, העמדות ידורגו על פי כמות התומכים, כאשר העמדה עם מירב התומכים נמצאת בראש, והן מסתדרות בסדר יורד).
האם להתשמש בשפת זכר או נקבה? |
אפשרות א: שימוש בשפת נקבה
|
אפשרות ב: שימוש בשפת זכר
|
אפשרות ג: שימוש חופשי בשפת זכר ונקבה
|
שינוי סדר האפשרויות
האפשרויות השונות, יסודרו על פי סדר יורד, כאשר האפשרות בעלת התמיכה הרחבה ביותר, תהיה בראש, והשאר יסודרו בסדר יורד.
ניתן לעשות זאת על ידי העתקת העמדה בדף התוכן, והעתקה למקום נמוך יותר, על פי סדר יורד. רצוי לסדר גם את העמדות גם בדף השיחה, על פי אותו הסדר.
הכרעה
האם יש להגיע להכרעה, יש לבחון האם זה משאב מוגבל או משאב פתוח.
משאב מוגבל
אם מדובר במשאב מוגבל, אז יש לנסות לאפשר לדיון להתגבש בהתחלה (בד"כ שבוע) ולאחר מכן להיכנס לשבוע של שיפורים, ולבסוף לשבוע של הצבעות. להצבעה, יגיעו שתי העמדות בעלות התמיכה הרחבה ביותר (זאת כדי למנוע עומס על כלל המשתתפים).
משאב מוגבל יכול להיות שימוש בתקנון מחייב, או שימוש באמצעי מוגבל אחר (למשל, כללים להפעלת דפי הפייסבוק).
משאב פתוח
אם מדובר במשאב, פתוח, מומלץ לא להגיע להכרעה כלל, אלא לתת לרעיונות הנוצרים בדפי מחלוקת אלו, לחלחל לכלל המפלגה, על ידי דיון פתוח. ממילא לרעיונות הטובים ביותר, המנומקים ביותר, תהיה השפעה רחבה יותר בתוך התרבות הדמוקרטית של המפלגה. הדבר יאפשר התפתחות טבעית של הרעיונות במפלגה, לאורך זמן.
משאב פתוח, יהיה בד"כ, שימוש בתרבות אירוגנית של המפלגה, או תקנון המתייחס למשאבים פתוחים אחרים (למשל שימוש בויקי).
הגדרת התוצאה בדפים אחרים
במקרה של משאב מוגבל
במידה והתקבלה הכרעה על המשאב המוגבל, בדפים הקשורים להחלטה או בפסקאות העוסקות בתוצר ההכרעה, תופיע רק ההכרעה, אך ינתן קישור לדף הדיון, כדי לאפשר למי שרוצה, לנסות להבין מדוע התקבלה כזאת החלטה, ולבחון האם יש אולי לשנות את ההכרעה מחדש, על ידי שיפור עמדות חליפיות.
שינוי בהכרעה
שינוי בהכרעה יתבצע רק כאשר עמדה שלא התקבלה, זוכה להגברת התמיכות בה ביחס לעמדה שהתקבלה ביחס של 1:2 (או כל פרמטר אחר, המראה כי יש שינוי רציני בדעת הקהל). בכל מקרה, הכרעה יכולה לעמוד למבחן, כל פעם מחדש, במחזוריות של שנה ויותר (על פי החלטת האסיפה).
במקרה של משאב פתוח
כאשר יש הפניה מדף אחר לתוצאות הדיון, מומלץ להציג את שתי האפשרויות המובילות, על פי הסדר שלהן, ולהפנות לדף הדיון, כדי לאפשר המשך דיון, במידת הצורך.